Premium

Leidse geeft instructies om mondkapjes te naaien voor de zorg [video]

Leidse geeft instructies om mondkapjes te naaien voor de zorg [video]
Leiden

Vanwege het coronavirus is er een tekort aan mondkapjes ontstaan in de zorg. Door inzet van Atelier Kleurstof kunnen mensen nu makkelijk zelf mondkapjes maken. Alles wat je nodig hebt: een naaimachine en een lapje stof.

Marlous Nacken is eigenares van Atelier Kleurstof, een atelier in het Poortgebouw van de Meelfabriek, waar je lessen kunt volgen in naaien en haken. Vanwege het coronavirus is het atelier voorlopig dicht. ,,Ik hoorde van het tekort aan mondkapjes in de zorg en dacht: die kan ik ook zelf maken.’’

Ze besloot een video op te nemen met hoe je dat kunt doen, een tutorial, en plaatste die op haar website. Ze deelde die vervolgens met de groep ’Mondkapjes maken Nederland’ op Facebook en toen ging het snel. De video is nu al zo’n 3000 keer bekeken.

Maar het gaat natuurlijk om de reacties. Afgelopen weekend waren er al 1500 mondkapjes aangevraagd en vandaag heeft ze nog zestig nieuwe berichten met aanvragen. Door haar oproep is zo’n driehonderd man in onze regio aan het naaien geslagen.

Puzzel

Nacken: ,,In Zuid-Holland zijn momenteel meer dan 8000 kapjes nodig. Per kapje ben je zo’n vijf à tien minuten bezig, dus reken maar uit hoeveel uur daarin gaat zitten. Het is een logistieke puzzel, we vragen mensen om mee te denken en te helpen in het aanleveren van stof en efficiënte verzending of transport. Onze partner Holland Stoffenhuis levert coupons stof aan en verkoopt speciale pakketten om aan de slag te gaan.’’

Leidse geeft instructies om mondkapjes te naaien voor de zorg [video]
Marlous Nacken bij het inzamelpunt van de mondkapjes
© Foto Marleen Hogendoorn

Marlous Nacken doet een oproep om nog meer mensen mondkapjes te laten naaien. En ze roept zorginstellingen op zich te melden. De mondkapjes zijn, na aanmelding, gratis af te halen.

,,De kapjes zijn niet bedoeld als zelfbescherming of voor mensen die met coronapatiënten werken. Ze zijn voor mensen in de zorg: denk aan huisartsen, thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en de palliatieve zorg. Deze mensen, vaak niet wetend of ze zelf besmet zijn, mogen hun cliënten niet besmetten. Met deze mondkapjes op is de kans dat ze het virus niet doorgeven aanzienlijk groter.’’

Gemiva

Gemiva SVG-Groep heeft zich onder andere al gemeld. Nacken is blij dat ze iets kan doen om mensen te helpen tijdens deze onzekere tijd. ,,Iets is beter dan niets, denk ik. Dat hoor ik ook als reactie terug.’’

Atelier Kleurstof bij de Meelfabriek is een officieel inzamelpunt geworden. Elke dag kunnen tussen 13.00 uur en 15.00 uur mondkapjes worden gebracht en opgehaald, en anders op afspraak op Meelfabriekplein 1. Ook in Katwijk is een inleverpunt, bij Atelier By Lay op de Jan Evertsenlaan 2.

Op www.hollandstoffenhuis.nl en in de winkel in Katwijk zijn de pakketten om zelf te beginnen te koop. De tutorial om mondkapjes te naaien vind je hier.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.