Premium

Online mag je dichterbij kunst komen dan in het museum

1/2

Daar zit je dan, thuis, met je Museumkaart. Geen museum meer te bezoeken. Althans, niet door er heen te gaan. Maar het aantal musea dat de collecties al dan niet speciaal voor de coronacrisis openbaar maakt, is enorm.

Bij de Museumkaart, de vroegere Museumjaarkaart, zijn ze er nog niet helemaal uit wat ze er mee aan moeten, staat op hun website te lezen. Bezitters van de kaart hebben wel betaald, maar kunnen er nu niets mee. Daarover volgen, in overleg met het museumwezen, nadere mededelingen, aldus de organisatie.

Het aanbod aan onlinemusea is zo groot dat het lastig is er een weg in te vinden. Op de site museumkaart.nl wordt al een aardig aanbod getoond, niet alleen de collecties en virtuele tours die er zijn, maar bijvoorbeeld ook cursussen van het Rijksmuseum voor het tekenen en schilderen zoals Van Gogh of Rembrandt.

Het Rijksmuseum heeft een enorme collectie foto’s van de kunstschatten online staan. Even registreren en je kan ze zelfs op hoge resolutie downloaden, om bijvoorbeeld een telefoonhoesje mee te laten maken, of een auto mee te laten bestickeren. Het inzoomen op de foto’s toont details die je normaliter niet ziet, omdat je in het museum niet zo dicht bij schilderijen en andere zaken mag komen.

Het Van Gogh Museum biedt ook talloze mogelijkheden om het museum vanuit de luie stoel te verkennen. Er staan maar liefst 1443 schilderijen en tekeningen in hoge resolutie online en ook hier weer de mogelijkheid deze te downloaden. De beide Nederlandse topmusea hebben ook podcasts met gesprekken over de collectie.

Ook internationaal is er een goudmijn aan museumcollecties te ontdekken, het verkennen daarvan zou meer tijd kosten dan deze onvrijwillige isolatie gaat duren. Het J Paul Getty Museum in Los Angeles bijvoorbeeld, biedt talloze manieren om de kunstschatten te verkennen (getty.edu). Via xplorit.com/the-getty is het museum ook met een vr-bril op te bezoeken.

De musea van het Vaticaan, de Guggenheimmusea in New York en Bilbao, ze hebben allemaal de mogelijkheid tot internetbezoek. Het Pergamonmuseum in Berlijn, dat in werkelijkheid adembenemend is om te bezoeken vanwege de complete tempels, poorten en straten uit de oudheid die er staan, is ook dicht. Het Pergamon Altaar, een meer dan 2000 jaar oud pronkstuk van Hellenistische kunst, is daar zelfs tot 2023 niet te bezichtigen. Gelukkig is er het interactieve 3D model, dat tot die tijd als redelijk alternatief is te bezoeken.

Met de Google Arts & Culture app op je telefoon tenslotte, is de internationale museumwereld letterlijk binnen handbereik.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.