Premium

Drukte op pontveer over de Vliet bij Voorschoten: ’Ik houd mijn hart vast’

Drukte op pontveer over de Vliet bij Voorschoten: ’Ik houd mijn hart vast’
Het tijdelijke pontje over De Vliet bij de afgesloten Vlietlandbrug in Voorschoten, lonkt.
© Foto LD
Voorschoten

Wachten is moeilijk, blijkt ook bij het pontje dat sinds enkele weken over de Vliet bij Voorschoten vaart. Wandelaars en fietsers scheppen op deze zonovergoten dagen massaal een luchtje. Op het moment dat het pontje uitnodigend aanlegt voor een tocht naar de overkant, is die anderhalve meter afstand tot anderen even vergeten.

Een enkeling wacht wel. Een ander stel op de fiets wacht ook, maar besluit op het laatste moment toch over te varen, zo is vanaf de wal te zien.

Het is niet het beeld van de pontveren over het Amsterdamse IJ in de zomer, waarbij honderden mensen tegen elkaar aan gedrukt staan. En het is ook echt wel zo dat de passagiers alle hoeken van het pontje opzoeken, om maar zo ver mogelijk bij anderen vandaan te staan. En natuurlijk zijn er ook stellen en ouders met kinderen bij, voor wie de afstandsregel niet geldt.

Maar toch staan de passagiers vlak bij elkaar en is er zeker bij het op- en afstappen een concentratie.

Pontbaas Sjoerd de Vries ziet het ook. Sinds het pontje tussen Voorschoten en Vlietland begon te varen, begin deze maand, worden dagelijks zo’n 1400 passagiers overgezet. .,Het pontje is één grote sociale plek. Ik houd soms mijn hart vast. Vooral ouderen lijken zich weinig van de afstandsregel aan te trekken. Normaal gesproken is er plek voor twaalf mensen, maar nu is vijf eigenlijk wel het maximale.’’

Drukte op pontveer over de Vliet bij Voorschoten: ’Ik houd mijn hart vast’
Waarschuwingsregels op de cabine van het pontje.
© Foto LD

Zelf staat hij veilig achter glas. Hij zou zijn eigen veiligheid in gevaar brengen als hij bij iedere overzetting erachter vandaan zou komen om mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Bovendien, zegt hij, ’ik ben geen politieagent’.

De pontbazen hebben het probleem al bij hun opdrachtgever, de provincie Zuid-Holland, gemeld. Er komen een dezer dagen waarschuwingsborden. Zelf hebben ze A4-tjes met de coronaregels op de ruit van de cabine geplakt. Zo moet het pontje eigenlijk alleen worden gebruikt worden voor woon-werkverkeer. De Vries: ,,En regelmatig maken we de railing schoon met desinfectiemiddel, want je ziet dat ze die allemaal vastpakken.’’

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.