Royal Anthos schat schade bollenhandel op 160 miljoen euro

Royal Anthos schat schade bollenhandel op 160 miljoen euro
De Bollenstreek komt volop in kleur, maar de handelsbedrijven maken zich zorgen.
© Foto Johan Westra
Bollenstreek

De schade voor de handelsbedrijven in de bloembollensector kan als gevolg van de coronacrisis oplopen tot zo’n 160 miljoen euro.

Die voorspelling doet de handelsbond voor boomkwekerij- en bolproducten Royal Anthos op basis van een enquête onder aangesloten bedrijven. Die zijn gezamenlijk goed voor zo’n 85 procent van de wereldhandel in bloembollen en 60 procent van de handel in de boomkwekerijsector.

De handelsbedrijven geven in de enquête aan schade te vrezen als gevolg van annuleringen door hun afnemers, het uitblijven van betalingen voor geleverde producten en inkooprisico’s bij bolgewassen als tulpen, hyacinten en narcissen.

Het risico op annuleringen is vooral groot voor bedrijven die in lelies handelen. Die hebben nu grote voorraden. „Deze moeten in de de loop van dit jaar worden uitgeleverd. De bedrijven vrezen dat het coronavirus ook voor de lange termijn een grote impact zal hebben op de nationale en internationale vraag naar lelies”, laat Royal Anthos weten in een persbericht.

Bij de voorjaarsbloeiende bolgewassen vallen de annuleringen nog mee. „De export richting professionele bloemenkwekers was op het moment van de uitbraak in Europa grotendeels afgehandeld. Bedrijven die nog over restpartijen beschikten, zagen wel veel orders geannuleerd worden.”

De annuleringen bij de verkoop van zomerbloeiende bolgewassen voor consumenten vallen mee.

Naast de voorraden maken de bedrijven zich zorgen over de betalingen. „Het debiteurenrisico wordt hoog ingeschat”, stelt Royal Anthos. „De exporteurs van voorjaarsbloeiende bolgewassen richting professionele buitenlandse bloemenkwekers maken zich ernstige zorgen. In de afgelopen maanden hebben de leveranties al plaatsgevonden. De vraag is of de betalingen zullen volgen. Veel van die bloemenkwekers hebben net als hun Nederlandse collega’s immers eveneens te maken met de gevolgen van het virus waardoor de verkopen van hun bloemen stagneren.”

Ook het nadere inkoopseizoen van voorjaarsbloeiende bolgewassen leidt tot zorgen bij de handelsbedrijven. „Een verwachte prijsval zal druk zetten op inmiddels afgesloten koopovereenkomsten met de teelt en tot een prijzenslag in de richting van de afnemers.”

Anthos merkt op dat een onwenselijke ontwikkeling te vinden.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.