Premium

Hoe ga je thuis poetsend door de coronacrisis? ’Zeker is dat we ons hygiënischer moeten gedragen’

Hoe ga je thuis poetsend door de coronacrisis? ’Zeker is dat we ons hygiënischer moeten gedragen’
,,Een schoon huis verkleint het infectierisico”, zegt Reinoud Bon, oud-huisarts en -inspecteur voor de gezondheidszorg.
© Foto ANP

Handen wassen, proesten in elleboog, minstens 1,5 meter afstand van elkaar bewaren. Het wordt erin geramd. Maar ook een schoon huis is van levensbelang. „Virussen hebben bij wijze van spreken een pesthekel aan water en zeep”, zegt Reinoud Bon, oud-huisarts en -inspecteur voor de gezondheidszorg.

Hoe lang het coronavirus nog actief is in Nederland weet niemand. „Zeker is dat we ons de komende tijd hygiënischer moeten gedragen. Het is de enige manier waarop we het aantal slachtoffers kunnen beperken”, zegt Bon.

Zeker nu iedereen 24/7 opgehokt thuis zit moet je ’voorwerpen en oppervlakten waar je vaak met je handen aankomt dagelijks met water en milde zeep schoonmaken’. Bijvoorbeeld: tafel, telefoon, toetsenbord, kranen, deurkrukken, handvatten, lichtknopjes, (stoel)leuningen, autostuur en sleutelbos. „Een schoon huis verkleint het infectierisico; schoon is veiliger dan vies.”

De kans dat je besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is volgens het RIVM ’heel klein, maar niet helemaal uitgesloten’. Het RIVM vermeldt: „Bij het schoonmaken haal je ziekteverwekkers weg. De kans dat je ze op je handen krijgt of inademt, wordt daardoor kleiner.”

Eerst droog dan nat

Hoe dan? Door eerst ’droog’ en dan ’nat’ schoon te maken, adviseert het RIVM. Dus eerst afstoffen en stofzuigen. En dan afnemen met een vochtige doek en dweilen. Werk van hoog naar laag: eerst bovenop kasten, dan tafels en vensterbanken en als laatste de vloer. Zo valt stof en vuil niet op een plek die al schoon is.

Werk van schoon naar vies. Begin op de minst vuile plaatsen: spullen waarmee je schoonmaakt worden zo minder snel vies. Hoe vaak moet je poetsen? Dagelijks het keukenblad en spullen waarmee eten is bereid. En regelmatig de plekken waar ziekteverwekkers vaker aanwezig zijn; wc, deurklinken, lichtschakelaars, leuningen en kranen.

Haal na het schoonmaken stof van de stofzuigermond, spoel emmers om en was (microvezel)doekjes en dweilen op 60 graden. „Daarna kun je ze buiten aan de waslijn hangen. Virussen kunnen slecht tegen zonneschijn en droogte. Beter voor het milieu ook”, tipt oud-inspecteur Reinoud Bon. „En wissel vaatdoekjes vaak.”

’Ons gedrag’

„Zolang er geen medicijn en vaccin is, kunnen we alleen door ons gedrag te veranderen allemaal bijdragen aan de bestrijding van deze epidemie”, vervolgt hij.

„Om overdracht van het virus tegen te gaan, moet je je handen en polsen echt heel goed wassen. Na het hoesten of niezen, nadat je aan neus of mond hebt gezeten, nadat je iemand hebt verzorgd of aan iemand zat, voor, tijdens en na het bereiden van voedsel, voor je iets eet, na wc-bezoek, voor en na het aanraken van dieren, voor je de deur uitgaat en zodra je weer thuiskomt.”

„Gebruik vloeibare zeep uit een wegwerpflacon: navulverpakkingen kunnen een broedplaats voor virussen en bacteriën worden. Doe voor het handen wassen eerst je horloge, ringen en armbanden af, anders krijg je je handen en polsen nooit goed schoon. Nog beter: berg je sieraden op tot het virus is uitgeraasd.” Buitenshuis biedt een flacon met alcoholgel uitkomst.

„Zit niet met je handen aan je ogen, neus en mond. Dat is verrekte lastig. We doen het onbewust tientallen keren per dag. We zijn het naleven van de hygiëneregels een beetje verleerd. Vroeger was men doodsbang voor tbc, roodvonk en andere infectieziektes. Ze hadden geen antibiotica en kregen van jongs af aan ingewreven: ’handen wassen!’. Het huishouden moest proper zijn.”

„Maar wat je nu aanleert komt de rest van je leven van pas. Dit is niet de laatste epidemie die we krijgen.”

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.