Hallo Schiphol. Kan ik nog een vliegtuig parkeren? [video]

Een groot deel van de KLM-vloot staat al aan de grond.
© ANP
Schiphol

Normaal is het een drukte van belang met startende en landende vliegtuigen. Momenteel zijn de banen vrijwel leeg en zoeken steeds meer toestellen een parkeerplek.

Flow manager Arjen geeft via een video een inkijkje hoe nu zijn werk er uit ziet. Op deze dag waren er nog 350 inkomende en uitgaande vluchten. Dat lijkt veel, maar is slechts twintig procent van normaal. KLM heeft een beperkt netwerk de komende maanden en momenteel zijn er nog veel vluchten die Nederlanders die in het buitenland vast zaten, terughalen.

Door de coronacrisis zijn er juist steeds meer vrachtvluchten. Landsgrenzen zitten op veel plekken dicht en via de lucht gaat het ook sneller. Dat is van belang voor het transport van medicijnen, mondkapjes, beademingsapparatuur en dergelijke.

Maar toch, het overgrote deel van de vloot komt wereldwijd aan de grond te staan. Op Schiphol niet op de landingsbanen, zoals in enkele landen al het geval is. Op het plaform, de opstelplaatsen en Schiphol-Oost is plek. „Als is het wel een puzzel omdat je moet weten voor welke periode welk toestel daar staat.”

De vliegtuigen staan dichter op elkaar en een maatschappij kan dan ook niet zomaar even een toestel er tussenuit halen. Puzzelen dus met de vliegtuigen van KLM, Transavia, Easyjet, Corendon en Level.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.