Indringende boodschap van een bezorgde oma met doodzieke kleindochter (1): ’Blijf thuis met je kids’

1/2
Leiden

Het zijn loodzware tijden voor de Leidse Brigitte Serifoski (55). Haar dochter Samira en haar kleindochtertje Medina van één jaar liggen met covid-19 in het ziekenhuis. Een bezorgde boodschap van Brigitte werd inmiddels duizenden keren gedeeld op Facebook.

,,Waarschuwing voor alle moeders die denken dat het hun kinderen niet zal overkomen. Die ze lekker buiten laten spelen met andere kindjes’’ schrijft ze. ,,Lieve mensen, blijf alstublieft lekker thuis met de kids. Of als je toch even naar buiten gaat, zoek geen plekken op waar meerdere mensen zijn. Ik hoop en bid dat ieder dit bespaard blijft.’’

Spoed

Haar kleinkind ligt sinds maandagavond in het Alrijne Ziekenhuis, net als dochter Samira. Medina werd eerder op die dag getest, mocht vervolgens even naar huis, maar ’s avonds kwam er een telefoontje: dat de kleine met spoed moest worden opgenomen. Het meisje heeft het erg benauwd, het zuurstofgehalte in het bloed is geregeld onder de 90. Als er niet snel verbetering optreedt, moet ze naar een gespecialiseerde afdeling in het LUMC.

Brigitte Serifoski snapt niks van de adviezen van premier Rutte en het RIVM als het om kinderen en buiten spelen gaat. Op de website van het RIVM staat dat uit de nu bekende gegevens blijkt dat kinderen weinig lijken bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. En dat ze - als ze geen gezondheidsklachten hebben - prima met anderen kunnen spelen. ’Maar vermijd grote groepen’, aldus het RIVM. Het instituut hanteert tot nu toe de richtlijn dat kinderen geen speciale risicogroep zijn en ook geen grote besmettingshaard vormen voor de ziekte.

,,Je wil niet weten hoeveel reacties ik heb gehad van ouders die een kind thuis hebben zitten met benauwdheidsklachten. Alsjeblieft, ga naar een arts, zeg ik dan. Maar de ouders krijgen te horen dat kinderen pas worden getest als ze heel erg ziek zijn’’, aldus Serifoski.

Ze maakt zich grote zorgen over hoe de overheid maar ook ouders het risico inschatten dat kinderen covid-19 krijgen en verder verspreiden. ,,Kinderen worden wél ziek. Ze kunnen anderen wél aansteken’’, weet ze sinds deze week. Behalve haar dochter Samira en haar kleindochtertje Medina heeft ook een andere kleindochter uit het gezin een besmetting met het nieuwe coronavirus. ,,Ik bid elke dag, ik brand kaarsjes’’, zegt ze. Wat het allemaal extra zwaar maakt, is dat ze haar dochter niet kan bijstaan in deze zware tijd. ,,Ik ben zelf longpatiënt, ik kom al drie weken niet meer buiten. Je kind niet te hulp kunnen schieten is zó erg.’’

Binnen spelen

Uit veel reacties blijkt dat meer ouders zich zorgen maken over de risico’s voor hun kinderen. ,,Ik heb navraag gedaan bij het Rode Kruis naar aanleiding van de mededeling dat kleine kinderen gewoon buiten mogen spelen’’, schrijft iemand. ,,Na doorvragen kreeg ik te horen dat de meeste kinderen die het krijgen er amper last van hebben, maar wel anderen kunnen besmetten. Mijn kinderen blijven dus binnen of spelen in de tuin.’’

Het RIVM is deze week begonnen met een coronaonderzoek onder gezinnen met kinderen, waar in elk geval bij een van de gezinsleden covid-19 is vastgesteld. Het Rijksinstituut wil zo meer te weten komen over het verloop van de ziekte en het herstel van de zieken en de besmettelijkheid van kinderen. Daarvoor worden honderd patiënten en hun gezinnen gevolgd, verspreid over het hele land.

De gezinnen worden getest en ze moeten een maand lang in een dagboekje bijhouden wat de klachten zijn en hoe ze zich voelen. De eerste huisbezoeken voor dit onderzoek zijn dinsdag afgelegd.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.