Premium

Daniek de Groot, dé vrijwilliger van Kaag en Braassem en redder van de Woubrugse afhaalchinees en de Oranjevereniging, wint Goed voor elkaar bokaal

Daniek de Groot, dé vrijwilliger van Kaag en Braassem en redder van de Woubrugse afhaalchinees en de Oranjevereniging, wint Goed voor elkaar bokaal
Daniek de Groot, winnaar van de ’Goed voor elkaar bokaal’ bij de plek waar hij ook dit jaar graag meewerkt aan de Open dag van de waterrecreatie.
© foto Taco van der Eb
Woubrugge

Een bokaal winnen die door de coronacrisis, zaterdag online moet worden uitgereikt. Het lijkt wonderwel te passen bij Daniek de Groot. Deze 20-jarige Woubruggenaar zorgde er immers via de #reddechinees-campagne, die vooral via Facebook werd gevoerd, voor dat de plaatselijke afhaalchinees van sluiting afzag door een plotse toestroom van klanten.

Ook zijn campagne om de plaatselijke Oranjevereniging te redden, begon op Facebook. Een oproep om snel het bestuur te versterken, werkte wonderwel. Maar, zo benadrukten nogal wat stemmers voor de ’Goed voor elkaar bokaal’, bij Daniek blijft het niet bij acties hier en daar. Hij is ’dé vrijwilliger van Kaag en Braassem’; steekt ’heel veel tijd en enthousiasme’ in dat vrijwilligerswerk en is daarmee ’een zeer positieve impuls voor het dorp’.

Zo werkt hij al jaren mee aan de huttenbouwweek, de open dag van de waterrecreatie en de intocht van de sint. Organiseren en dingen verzinnen vindt hij nu eenmaal ’ontzettend leuk’. Net zo lief zingt en springt hij als Zwarte Piet die, zoals vorig jaar op de Batehof, met kinderen en mede-pieten een dansje instudeert voor hét moment.

Verhaal apart is de plaatselijke Oranjevereniging. Al jaren werkt hij mee aan de festiviteiten op en rond Koningsdag: „Opbouwen, afbouwen, noem maar op.” Toen hij hoorde dat bestuursleden het na enkele termijnen welletjes vonden, kon hij dat onmogelijk negeren. Nu vormt hij, met nog twee twintigers en twee dertigers, ’een heel enthousiast, jong en fris team’.

Online bingo

Een team ook dat zich, toen corona de aanvankelijke plannen onmogelijk maakte, direct op programma-onderdelen richtte die wél kunnen. Dingen als een online bingo bijvoorbeeld. Ook bij de open dag van de waterrecreatie is het denken in mogelijkheden van levensbelang, nu hetzelfde virus de datum van 20 juni bedreigt. „We hebben de gemeente daarom gevraagd of 19 september een alternatief is.”

Toen hij in 2017 de gemeentelijke vrijwilligersprijs voor inwoners onder de 22 won, verklaarde de jury dat hij altijd ’lachend paraat staat’. Vinden anderen die glimlach bijzonder, hijzelf vindt hem zo normaal als wat: „Je krijg je lach vaak ook terug. Bijvoorbeeld van de kinderen in de huttenbouwweek. Die kijken er de hele zomer naar uit en genieten drie dagen lang. En dan geniet ik net zo hard van de kinderen en van het team dat weer een geweldige prestatie heeft neergezet.”

Want dat wil Daniek graag gezegd hebben: hij mag dan gewonnen hebben, hij doet dingen niet in zijn eentje en al evenmin voor zichzelf. „Het gaat me om het dorp. Dat het zo leuk blijft dat mensen er niet wegtrekken, maar er net als ik juist willen blijven. Waarom? Dat is moeilijk uit te leggen. Het voelt zo heerlijk vertrouwd als je iedereen kent. Ik woon een beetje aan het eind en als ik door het hele dorp heb gefietst, heb ik zeker twintig keer mijn hand op gestoken.” Vrijwilliger was hij er voordat hij het wist: „Bij vv Woubrugge trainde ik op mijn elfde al kinderen, al snel ging ik als begeleider mee op kampen en ging het balletje rollen.”

Nu voelt hij zich ’zeer vereerd’ met de bokaal en het bijbehorende geldbedrag van 500 euro. „Ik zie het echt als een erkenning voor het werk dat ik heb gedaan en graag blijf doen.” Natuurlijk, het zal ook geholpen hebben dat deze ict-student aan de Leidse Hogeschool zijn 1700 Facebookvrienden meermalen wees op de bokaal die Pro Kaag en Braassem instelde. De lokale partij wil zo aandacht vragen ’voor alle mooie initiatieven in de gemeente en alle mensen die zich belangeloos inzetten om het leven in Kaag en Braassem nog leuker, beter of mooier te maken een pluim geven. Maar niet iedereen weet wat het voor bokaal is, merkte Daniek. „Ik moest het ook nog eens in mijn eentje opnemen tegen clubs als de tennisvereniging Leimuiden met honderden leden.”

Wat de uitreiking betreft, die zaterdag vanaf 17.00 uur te volgen is via de Facebookpagina en het Instagramaccount van Pro Kaag en Braassem, meldt hij het ’niet zo op livestreams te hebben’: ,,Ik check dingen liever eerst. Ook om te zien of het wel positief en uitnodigend genoeg is voor de mensen.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.