Burgemeester Spies doet dringend beroep op alle Alphenaren: ’Het is aan u of winkels open kunnen blijven’ [video]

Alphen aan den Rijn

Burgemeester Liesbeth Spies doet een dringend beroep op alle Alphenaren om zich aan de nieuwe coronaregels te houden.

In een videoboodschap waarschuwt Spies voor sluiting van winkels en de weekmarkt in het centrum van Alphen aan den Rijn, als inwoners zich niet aan houden aan nieuwe voorschriften. Zo is het niet meer toegestaan om met meer dan drie personen (met uitzondering van gezinnen) over straat te gaan, evenementen te houden en moet iedereen minimaal 1,5 meter afstand houden tot anderen.

,,Het is aan u of winkels open kunnen blijven’’, zegt Spies. ,,Als u zich niet houdt aan de maatregelen dan betekent dat dat ik misschien winkels moet sluiten of de weekmarkt. Laten we samen de schouder eronder zetten. Doet u alstublieft wat goed is voor ons allemaal.’’

Burgemeesters hebben maandag van het kabinet de bevoegdheid gekregen om locaties te sluiten als daar te veel bezoekers samenkomen. Dat kunnen bijvoorbeeld bouwmarkten, tuincentra en supermarkten zijn, maar ook stadsparken of recreatiegebieden.

De veiligheidsregio Hollands Midden werkt nog aan een verordening waarin alle nieuwe maatregelen - en bijbehorende sancties - zijn vastgelegd. Zodra deze verordening is vastgesteld kunnen burgemeesters maatregelen treffen als dat nodig is. Wie de regels overtreedt, riskeert een forse boete.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.