Premium

Column 60 seconden: Normaal

Column 60 seconden: Normaal
© foto anp

Verbazingwekkend hoe snel je aan die nieuwe omgangsvormen went.

Als ik ’s avonds naar een film kijk, verbaas ik me over de vrijpostigheid waarmee mensen elkaar tegemoet treden. Wat? Elkaar omhelzen bij een ontmoeting? Getver.

De volle restaurants die ik zie, de feestjes, de gezelligheid. Het lijkt allemaal zo lang geleden. Niet normaal.

Buiten ben ik er inmiddels aan gewend om met een grote boog om iemand heen te lopen. Niet erg aardig, maar het moet. Oogcontact vermijd ik maar, want ik voel een soort schaamte voor die opzichtige vermijding van anderen.

We moeten allemaal verplicht aan de smetvrees.

In de supermarkt staan overal strepen op de grond, die me een beetje doen denken aan het tv-programma Ren je Rot. Voor de jongeren onder ons: in dat programma moesten kinderen van het ene naar het andere vak rennen bij het beantwoorden van quizvragen. Wie in het juiste vak stapte, kreeg een beloning.

Een medewerker staat klaar met een spuitbus en blauwe rubberen handschoenen om het handvat van mijn winkelkarretje te ontsmetten als ik mijn rondje boodschappen heb gemaakt.

Bij vrienden thuis haal ik allereerst mijn desinfectiemiddel uit mijn tas. Even de handen reinigen, onderweg heb ik het nodige aangeraakt. Je weet maar nooit.

Een buurvrouw vertelt over een kennis van haar die huisarts is. ,,Ze slaapt niet meer naast haar man, maar in een apart bed. Alles wordt gedaan om een eventuele besmetting te voorkomen.’’

Vanavond toch maar weer een filmpje, om even weg te zijn van Covid-19. Na een kwartier ben ik weer gewend aan beelden van volle kroegen, kantoren en straten. Dan zijn het geen historische beelden meer uit lang vervlogen tijden. Dan is het weer normaal.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.