Leiden knijpt oogje toe voor Airbnb

Toeristen blijven voorlopig weg.© archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Een woning of een deel daarvan verhuren via boekingssites als Airbnb, is sinds kort in heel Nederland verboden. Maar Leiden treedt er alleen tegen op als er sprake is van overlast. De markt voor de verhuur aan toeristen ligt door het coronavirus sowieso op zijn gat.

De Raad van State bepaalde eerder dit jaar dat voor de toeristische verhuur van woningen een vergunning is vereist. Want ook al blijft een gast maar één nacht, het is en blijft een tijdelijke onttrekking van de woonfunctie. En dat mag niet, tenzij daarvoor toestemming wordt aangevraagd bij de gemeente.

Leiden is voorlopig niet van plan dergelijke vergunningen te verstrekken, meldt een woordvoerster van de gemeente desgevraagd. Daarmee is feitelijk elke verhuur van woonruimte aan toeristen illegaal.

Daar laten de Leidse aanbieders zich vooralsnog niet door afschrikken. Een korte zoektocht langs de diverse websites leert dat er een kleine tweehonderd woningen, appartementen en kamers worden aangeboden, vooral in de binnenstad. Toch levert dat vanwege de coronacrisis momenteel weinig tot niets op. Maar ook als het virus is bedwongen, is de gemeente niet van plan op te treden tegen de Leidse Airbnb-aanbieders. Dit in tegenstelling tot met name de grote steden. Alleen bij klachten van overlast wordt ’gehandhaafd.’

Het stadsbestuur wacht op nieuwe wetgeving, die over negen maanden van kracht wordt. Dan kunnen gemeenten eigen regels opstellen rond de toeristische verhuur van woningen. Leiden gaat tegen die tijd bekijken welke meldings- of vergunningsvorm in de stad wordt ingevoerd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.