Premium

Spugende Leidenaar veroorzaakt corona-angst bij voorbijgangers in Sassenheim en Voorhout

Spugende Leidenaar veroorzaakt corona-angst bij voorbijgangers in Sassenheim en Voorhout
Leiden / bollenstreek

In Noordwijk is woensdag een 44-jarige Leidenaar opgepakt die spuugde naar voorbijgangers in Sassenheim en Voorhout. Het is het tweede corona-incident in een week tijd in deze regio.

Dankzij een goed signalement kon een motoragent de spuger op straat in de kraag vatten. Hij is donderdagmiddag vrijgelaten en moet zich later voor de rechter verantwoorden, zegt de politie. De burgemeester heeft de man direct een gebiedsverbod gegeven voor de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Sassenheim en Voorhout. ,,Goed dat de burgemeester meteen door pakt”, aldus een politiewoordvoerder.

Volgens de politie heeft de man een verleden met spuugincidenten. Hij heeft niet geroepen dat hij corona had, maar in deze tijd boezemt spugen wel meer angst in, aldus de politiewoordvoerder. De man kan immers corona hebben.

Vorige week werd een man uit Noordwijkerhout veroordeeld tot twee maanden cel voor het hoesten in het gezicht en dreigen met corona naar twee politieagenten in Leiden, van wie er een zwanger is. De man kwam enkele dagen na zijn aanhouding al voor de politierechter. Hij moet elke agent ook nog eens 350 euro smartengeld betalen. De agenten en hun families zitten in angst dat ze mogelijk zijn besmet.

Politierechter

,,Het gaat hier niet om supersnelrecht, het is gewoon een zaak voor de politierechter die meteen uitspraak doet”, zegt Frans Zonneveld van het openbaar ministerie. De zaak komt snel op de zitting omdat veel andere zaken zijn uitgesteld vanwege corona. ,,Dit gedrag doen we niet af met een boete. We nemen dit soort zaken zeer serieus en eisen hoge straffen”, zegt hij. De eis is tien weken celstraf.

Het lijkt wel een nieuwe trend: hoesten of spugen naar anderen en daarbij roepen dat je corona hebt. In de regio Den Haag zijn er in een week tijd nu vier ’coronahoesters’ opgepakt, zegt het OM. Het gaat onder andere om een paar winkeldieven uit Den Haag en Voorburg die tijdens hun aanhouding zeiden dat ze corona hadden en het op een hoesten zetten.

Hiv

Zonneveld: ,,Dit soort feiten is van alle tijden. In de jaren tachtig dreigden verdachten met injectienaalden en zeiden ze dat ze hiv en aids hadden. Nu is dat corona. Maar we zitten er bovenop en geven een stevig signaal af dat we dit gedrag niet tolereren.”

De politie test arrestanten niet op corona. Dat doen alleen de GGD en de ziekenhuizen. Er wordt met terughoudendheid getest omdat er een tekort aan materiaal is. De politierechter zei vorige week dat de veroordeelde Noordwijkerhouter niet was besmet met corona, want anders was de straf veel hoger uitgevallen. De vraag is waarop de rechter zich baseerde.

GGD

De GGD Hollands Midden gaat desgevraagd niet in op deze zaak. ,,Dat doen we nooit met individuele gevallen”, zegt een woordvoerder. Maar ze zegt ook niet dat er nooit wordt getest. ,,Dat is afhankelijk van welke vraag er is gesteld.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.