Mobiel scanapparaat voor coronapatiënten achter Alrijne Leiderdorp (update)

De mobiele scanner in een trailer rechts op de foto. De tent staat links achter. Het doel van de portocabins maakt Alrijne vrijdag of zaterdag bekend.© foto LD

Marieta Kroft
Leiderdorp

Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp heeft woensdag een mobiele ’PET-CT’ op de parkeerplaats voor de Spoedeisende Hulp geplaatst.

Patiënten die mogelijk zijn besmet met corona kunnen hier terecht voor een scan van de buik en longen.

Door het onderzoeksapparaat buiten het ziekenhuis in een vrachtwagentrailer te plaatsen, wordt voorkomen dat coronapatiënten in aanraking komen met patiënten die niet zijn besmet.

Afgelopen week zijn ook portocabins op dezelfde parkeerplaats achter het ziekenhuis geplaatst. In een zo’n noodruimte kunnen patiënten beschut wachten op de scan. Een andere portocabin staat voor de ingang van de huisartsenpost bij de Spoedeisende Hulp. Hier vindt een eerste triage (onderzoek) plaats van met corona verdachte patiënten.

En dan is er nog een van coronapatienten afgescheiden portocabin waar mensen kunnen wachten op hun medicatie van de apotheek.

Dinsdag 17 maart werd ook al een coronacentrum op de plek van de huisartsenpost in het Leiderdorpse ziekenhuis geopend. Huisartsen in heel Zuid-Holland noord beoordelen aan de hand van het telefoontje van hun patiënt of hij of zij naar dit coronacentrum wordt doorgestuurd voor verder onderzoek. Huisartsen hoeven hierdoor zelf niet meer in contact te komen met hun patiënt.

Het LUMC heeft sinds twee weken een mobiele CT scanner buiten staan. Deze staat naast de speciale poli die is ingericht voor bekende LUMC-patiënten met verdenking op corona.

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.