Premium

Fotograferende dominee biedt geloof, hoop en liefde online

1/2

Niemand zit te wachten op een crisis, strikte leefregels en allerhande problemen. Ook kerken niet, maar daarvoor is het wel een belangrijke tijd. Juist als ieders leven op zijn kop staat, willen zij een bestendig baken zijn van hoop, liefde en bezinning. Op de website beleidendekerk.nl brengt de Leidse dominee Maarten Boersema, tevens fotograaf, dat in beeld.

„Bedankt voor alles wat u doet en zorg ook goed voor uzelf. We bidden voor u”, schrijft het gezin Boersema achterop de tekening die zoon Nathan maakte voor minister Bruins. De scholen zijn dan net een paar dagen dicht. Op de zijne waren ze bezig met het thema ’dokters’ en ook tijdens het thuisonderwijs staat dit thema nog centraal. En Bruno Bruins is tenslotte ’een van de eindbazen van de dokters’. Kort nadat de brief op de post gaat, komt het bericht dat Bruins besluit op te stappen op om beter voor zichzelf te gaan zorgen.

Fotograferende dominee biedt geloof, hoop en liefde online
Een krijttekst bij de skatebaan. Een verwijzing naar Mattheus 6:34?

Het zijn rare tijden. Maar wel tijden waarin de kerk een belangrijke rol heeft, weet dominee Boersema. Dat vindt hij altijd natuurlijk, maar nu misschien een beetje extra. Mensen zoeken naar steun in moeilijke tijden en proberen alles wat er om hen heen gebeurt een plek te geven.

Boersema vervult die rol niet alleen vanaf de kansel, maar ook vanachter de camera. Al sinds hij aantrad in de Leidse Herengrachtkerk plaatst hij met grote regelmaat foto’s uit de regio en zijn leven op beleidendekerk.nl, voorzien van een korte tekst met duiding en verwijzingen naar de Bijbel. Hij noemt de website een digitale plek van alledaagse verbeelding van geloof, hoop en liefde. Momenteel ontstaat daar een fotografisch beeldverhaal over de pandemie die alles en iedereen raakt.

Fotograferende dominee biedt geloof, hoop en liefde online
Een tekening voor een eindbaas van de dokters.

Sinds samenkomsten niet meer mogelijk zijn, is het internet voor de kerk een toevlucht en een uitkomst. Daar kunnen de voorgangers met live uitzendingen toch hun gemeenschap direct bereiken. Maar tegen een lege kerk aankijken met slechts het aandachtig oog van de lens op je gericht, dat is toch ook niet leuk. En dus bedacht Boersema er iets op. Hij drukte tientallen selfies van kerkgangers af en bevestigde die op de lege stoeltjes. Ieder op een eigen stoel.

Selfies

Hij deed er inspiratie voor op bij een Italiaanse pastoor. „Ere wie ere toekomt, het idee van deze foto zat in mijn hoofd en werd versterkt toen ik een dergelijke foto van de Italiaanse pastoor Giuseppe Corbari voorbij zag komen”, schrijft Boersema. „Hij vulde ’zijn’ kerk in het zwaar getroffen Lombardije met foto’s van zijn parochianen.”

Fotograferende dominee biedt geloof, hoop en liefde online
Nathan doet zijn tekening aan Bruno Bruins op de post.

De Herengrachtkerk is echter nog niet vol en Boersema nodigt iedereen van harte uit een selfie van goede resolutie in te sturen (naar selfiehgk@gmail.com). „Mocht je dit zo’n waardevol idee vinden om toch aanwezig te zijn in een kerkgebouw met je portret, weet dan dat deze digitale kerk ook met digitaal open armen bezoekers welkom heet. De kerk is immers een plek vol van geloof, hoop en liefde, waar iedereen welkom is. Stuur je foto in voor vrijdagmorgen 10.00 en dan proberen we je te ’plaatsen’ voor de kerkdienst van zondagmorgen.”

Fotograferende dominee biedt geloof, hoop en liefde online
Een live uitgezonden dienst in een bijna lege kerk.

Belangstellenden dienen daarbij te beseffen dat Boersema vervolgens wel foto’s maakt van de kerk, dus dat de kans bestaat dat ze later op de site te zien zijn. Tijdens de live uitzendingen van de kerkdiensten is dat vooralsnog niet zo; Boersema preekt met een vaste camera op zich gericht.

Fotograferende dominee biedt geloof, hoop en liefde online
Iedere selfie krijgt zijn eigen stoel.
© Foto’s Maarten Boersema

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.