Premium

Weekmarkt Hazerswoude-Rijndijk gaat ’gewoon’ door: ’gelieve geen producten aan te raken’

1/2
Hazerswoude-Rijndijk

Even een haring happen bij de viskraam, nee, dat mag niet meer. Maar met een hoop veiligheidsmaatregelen gaat de donderdagmarkt in Hazerswoude-Rijndijk ’gewoon’ door.

Zo’n tien kramen staan donderdagmiddag op de Da Costasingel, net zo veel als anders. Bloemen, kaas, vis, noten, brood en kleding zijn te koop.

Maar ongestoord langs alle kramen slenteren kan niet meer. ,,Nee’’, zegt Rick de Graaf van vishandel Peter & Joel uit Spakenburg. ,,Ik heb overal borden en pilons neergezet, zodat iedereen zich aan die anderhalve meter afstand houdt.’’ Brede blauwe panelen met alle nieuwe regels liggen tegen de viskraam aan: ’Wij bieden geen gelegenheid tot directe consumptie. Neem de door u gekochte producten mee naar huis. Betaalt u cash? Leg het geld dan op de toonbank. Houd voldoende afstand tot andere klanten en personeel: 1,5 meter’.

Leiden

Zo gaat het prima, zegt De Graaf, die met zijn kraam vooral veel op wijkmarkten in Almere staat. ,,De centrummarkt is daar afgelast. In een stad staat alles dicht op elkaar en is het moeilijk om voldoende afstand te houden.’’ In veel steden, zoals bijvoorbeeld Leiden, is de centrummarkt afgelast wegens te veel drukte.

Bij bakkerij ’t Stoepje is aan weerszijden van de kraam een in- en uitgang gemaakt. Voor klanten is het nog onwennig. ,,Mevrouw, dat is de uitgang. Wilt u alstublieft aan de andere kant binnenkomen.’’ De uitstalling met brood en koek ziet er heerlijk uit, maar er dicht bij komen mag niet. ’Gelieve de producten niet aan te raken.’ ,,Er zijn we veel regeltjes, maar gelukkig kan de markt toch doorgaan’’, zegt een klant tegen een van de broodverkopers.

De kaasboer, ofwel het Holland Kaascentrum, hanteert een maximum van vier klanten voor de toonbank. Ook hier is een in- en uitgang. ,,We hebben onze eigen coronaregels opgesteld’’, zegt verkoper Ger Würsten. ,,Het Holland Kaascentrum heeft overal in Nederland kramen staan. We doen het overal zo.’’

Leiderdorp

,,Hier, op zo’n kleinere markt, is het nog mogelijk om gewoon door te gaan’’, zegt Würsten, die zelf uit Leerdam komt en ook op de markt staat in Hazerswoude-Dorp (vrijdag), Leiderdorp (zaterdag) en Nootdorp. ,,Veel wijkmarkten in steden gaan ook gewoon door. Afgelopen zaterdag ging het ook prima in Leiderdorp, waar nu veel klanten uit Leiden komen’’, zegt Würsten. Hij laat een filmpje laat zien van zijn kraam op de Statendaalder in Leiderdorp. ,,We hebben onze wagen uitgeklapt tot een lengte van twaalf meter, zodat we veel ruimte hebben, ook voor het personeel.’’ Als de markt is afgelopen stappen de zeven verkopers wel weer bij elkaar in de auto: ,,Je kunt niet het onmogelijk van mensen vragen. Ik heb geen zeven auto’s.’’

Tussen alle voedingsmiddelen staat de kledingkraam van Piet van der Pijl uit Waddinxveen, die geen grote drukte verwacht. ,,Er wordt wel eens aan me gevraagd: waarom blijf je niet thuis’’, zegt de al wat oudere Van der Pijl. ,,Maar ja, als ik boodschappen doe, loop ik ook het risico op besmetting. En ik heb natuurlijk mijn rekeningen die ik moet betalen. Al zal ik op een dag misschien niet meer dan een paar klanten krijgen.’’

De weekmarkt in Hazerswoude-Dorp gaat vrijdag gewoon, de zaterdagmarkt op het Thorbeckeplein gaat door in aangepaste vorm. Hier staan alleen nog kramen met voedingsmiddelen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.