Premium

Selfiediensten in de Herengrachtkerk: fotograferende dominee Maarten Boersema maakt er het beste van

Selfiediensten in de Herengrachtkerk: fotograferende dominee Maarten Boersema maakt er het beste van

Leiden In de Leidse Herengrachtkerk is iedereen zondag welkom voor de dienst. Hoe meer, hoe beter! Alleen niet in levende lijve, natuurlijk. Dominee Maarten Boersema brengt zijn gemeenschap in deze dagen samen met afdrukken van hun selfies. Ieder op een eigen stoel.

Veel kerken besloten diensten live te gaan uitzenden op internet, nadat samenkomsten onmogelijk werden door de pogingen de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Maar tegen een lege kerk aankijken met slechts het aandachtig oog van de lens op je gericht, dat is toch ook niet leuk. En dus bedacht Boersema er wat op. Hij drukte tientallen selfies van kerkgangers af en bevestigde die op de lege stoeltjes.

Daarvan maakte hij een serie fraaie foto’s, die te zien zijn op de website beleidendekerk.nl, waarop hij al sinds zijn intrede in de stad een fotoproject verzorgt dat beoogt bezinning en inspiratie op te roepen.

Zoals Boersema voor deze fotoserie zelf inspiratie opdeed bij een Italiaanse pastoor. „Ere wie ere toekomt, het idee van deze foto zat in mijn hoofd en werd versterkt toen ik een dergelijke foto van een Italiaanse pastoor Giuseppe Corbari voorbij zag komen’’, schrijft Boersema. ,,Hij vulde ’zijn’ kerk, in het zwaar getroffen Lombardije met foto’s van zijn parochianen.’’

De Herengrachtkerk is echter nog niet vol en Boersema nodigt iedereen van harte uit een selfie van goede resolutie in te sturen (naar selfiehgk@gmail.com). ,,Mocht je dit zo’n waardevol idee vinden om toch aanwezig te zijn in een kerkgebouw met je portret, weet dan dat deze digitale kerk ook met digitaal open armen bezoekers welkom heet. De kerk is immers een plek vol van geloof, hoop en liefde waar iedereen welkom is. Stuur je foto in voor vrijdagmorgen 10.00 en dan proberen we je te ’plaatsen’ voor de kerkdienst van zondagmorgen.’’

Belangstellenden dienen zich daarbij te realiseren dat Boersema vervolgens wel foto’s maakt van de kerk, dus dat de kans bestaat dat ze later op de site te zien zijn. Tijdens de live uitzendingen van de kerkdiensten is dat vooralsnog niet zo; Boersema preekt met een vaste camera op zich gericht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.