Premium

Corona hindert zoektocht naar nieuwe burgemeester Zoeterwoude

Corona hindert zoektocht naar nieuwe burgemeester Zoeterwoude
Zoeterwoude

De procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Zoeterwoude komt mogelijk in de knel door de coronacrisis.

Commissaris van de Koning Jaap Smit constateert dat de gesprekken die kandidaten moeten voeren met de gemeentelijke vertrouwenscommissie een probleem kunnen zijn. Daarom is hij momenteel in gesprek met de commissie over ’hoe dit kan worden vormgegeven en hoe we de planning en procedure kunnen inrichten’, meldt hij op de website van de provincie.

Momenteel lopen er in Zuid-Holland drie procedures voor de benoeming van een nieuwe burgemeester: in Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude. Voor alledrie geldt volgens Smit dat eventuele problemen moeten worden opgelost door maatwerk te bieden, zorgvuldigheid te betrachten en goed met alle betrokkenen te overleggen.

De gesprekken die de Commisaris van de Koning zelf met de kandidaten moet voeren, vormen volgens hem geen probleem. ’Met inachtneming van de richtlijnen van het kabinet om minimaal anderhalve meter afstand te houden van elkaar, kan ik die gesprekken binnenkort gewoon voeren.’

De eerste benoeming, die in Den Haag, staat al voor 1 juli in de planning. Smit wil op dit moment niet speculeren over de vraag of het zal lukken om die datum te halen.

In Zoeterwoude staat de benoeming van de nieuwe burgemeester voor 7 oktober in de planning. De huidige burgemeester Liesbeth Bloemen neemt 3 oktober afscheid. Zij gaat met pensioen en is dan bijna zestien jaar eerste burger in het dorp geweest. Begin deze maand gaf Bloemen nog aan dat ze verwachtte dat haar opvolger al op 13 juli kan worden voorgedragen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.