Regio 071: kennis hopelijk een sterk wapen na de coronacrisis

Het Leidse Bio Science Park.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

De regionale kenniseconomie is vermoedelijk een sterk wapen als de coronascrisis voorbij is en het normale leven zijn gang weer moet zien te nemen. Dat althans denken de zes in Economie071 verenigde regiogemeenten.

De zes gemeenten (Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude) melden dat in het voorwoord van de Index071, die zij deze week presenteerden. Deze jaarlijkse monitor van de regionale economie steeg met vijf punten ten opzichte van 2018, naar 115. Het basisjaar (100 punten) van de index is 2014.

Het is een bijzondere tijd om de index uit te brengen, want de cijfers gaan over 2019 en de wereld is er sindsdien bepaald anders uit gaan zien. Dat vereenvoudigt echter ook onderzoek naar de regionale economische gevolgen van de coronacrisis. Omdat de crisis begin van het jaar toesloeg, is deze Index071 een goede ’nulmeting’ aan de hand waarvan volgend jaar goed vergelijkingen gemaakt kunnen worden.

Op basis van ervaringen met crises uit het verleden verwacht Economie071 dat de specifieke regionale situatie een krachtig wapen is als de huidige crisis voorbij is. Hoe hoger het opleidingsniveau des te eerder een ontslagen werknemer na een crisis nieuw werk vindt.

Wat sinds de kredietcrisis bovendien is opgevallen, is dat de werkgelegenheid aan het verschuiven is van de periferie naar het centrum. ,,Sinds 2010 heeft Leiden flink aan banen gewonnen, waar buurgemeenten niet of nauwelijks vooruit zijn gekomen’’, aldus de opstellers van Index071.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.