Noordwijk sluit strand vrijdag af voor bezoekers

Hielke Biemond
Noordwijk

De gemeente Noordwijk sluit het strand vrijdag af voor bezoekers. Burgemeester Wendy Verkleij wil met die rigoureuze maatregel voorkomen dat dagjesmensen met het mooie weer massaal naar de kust komen, zoals afgelopen zaterdag.

,,We sluiten met gepaste tegenzin af’’, stelt Verkleij in een verklaring. ,,Maar het moet. Het voorkomen van besmettingen met het coronavirus heeft ieders prioriteit.”

Een dag eerder maakte de Noordwijkse burgemeester nog bekend het niet nodig te achten om parkeerterreinen en belangrijke toegangswegen preventief op slot te doen. Uit de rust aan de kust van de afgelopen dagen putte Verkleij hoop dat een nieuwe toestroom van recreanten uit zou blijven.

Tijdens een overleg met de Veiligheidsregio Hollands-Midden is zij donderdag op andere gedachten gekomen, verklaart haar woordvoerder. Met het oog op de zeer goede weersvoorspellingen voor vrijdag besloot Verkleij toch bij voorbaat gebruik te maken van de ruimere bevoegdheden die burgemeesters deze week van het kabinet hebben gekregen om samenscholingen tegen te gaan.

Geleerd

De verkeersdeskundige van de gemeente Noordwijk werkte donderdagavond nog in allerijl aan een geschikt pakket maatregelen. Het zal in elk geval neerkomen op de afsluiting van belangrijke parkeerterreinen en enkele toegangswegen. ,,Maar we gaan niet superveel afsluiten’’, benadrukte de woordvoerder van Verkleij. ,,We hebben van afgelopen weekeinde geleerd dat we het iets preciezer kunnen doen.’’

Buurgemeente Katwijk sluit het strand vrijdag niet bij voorbaat af, maar wacht af of dat in de praktijk nodig is. ,,We hebben overal verkeersregelaars staan’’, verklaart burgemeester Cornelis Visser. ,,Die monitoren de ontwikkelingen. Als het te druk wordt, sluiten we het af.’’

Volgens hem is die maatregel door de voorzitter van de veiligheidsregio Hollands-Midden genomen en heeft die daardoor betrekking op het hele gebied, dus op zowel Katwijk als Noordwijk.

Frisse neus

De woordvoerder van Verkleij wil het beeld wegnemen dat niemand vrijdag meer naar het Noordwijkse strand kan. Inwoners en dagjesmensen die op de fiets komen, zijn nog steeds welkom, mits zij de strenge regels in acht nemen: geen groepsvorming en anderhalve meter afstand van elkaar houden. ,,De massale toestroom voorkomen, daar gaat het om’’, benadrukt de woordvoerder ,,Maar een frisse neus halen, blijft mogelijk.’’

Als de iets mindere weersvoorspellingen voor het weekeinde uitkomen, gelden de afsluitingen niet op zaterdag en zondag. Wel houden politie-agenten en gemeentelijke handhavers de situatie dan nauwlettend in de gaten. Zodra zij zien dat het te druk wordt, kan de burgemeester alsnog ingrijpen en de dagjesmensen terug naar huis sturen.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.