Premium

Leo Kannerschool zet aanvraag voor Teylingen door: ’We zijn er beslist niet op uit zijn om maar zo groot mogelijk te worden’

Leo Kannerschool zet aanvraag voor Teylingen door: ’We zijn er beslist niet op uit zijn om maar zo groot mogelijk te worden’
Het Leo Kanner College aan de Cesar Franckstraat in Leiden.
© Archieffoto
Teylingen

De Leo Kanner Onderwijsgroep wil snel in gesprek met de gemeente Teylingen over het geven van onderwijs aan de tien kinderen die de particuliere zorgorganisatie Kleen4Care opvangt in Voorhout.

Volgens bestuursvoorzitter Rien Timmer is het ’grote flauwekul’ dat er veel andere instellingen te vinden zijn die ook les kunnen geven aan deze groep. „Als dat zo zou zijn, zouden we dat best aan anderen willen overlaten. Het is niet beslist niet zo dat we er op uit zijn om maar zo groot mogelijk te worden”, aldus Timmer.

Sinds het begin van dit schooljaar werkt de school samen met Kleen4Care. Op de locatie aan de ’s-Gravendamseweg – en niet in Katwijk zoals deze krant abusievelijk meldde - krijgen de tien kinderen een paar uur les van een leerkracht van de Kannerschool. Daarmee liep de school vooruit op het groene licht dat de gemeente Teylingen daarvoor moet geven. Dat groene licht komt er wat het college betreft niet.

Beter

Wellicht zijn er instellingen die dat onderwijs ook en misschien wel beter of efficiënter kunnen verzorgen, is de achterliggende gedachte. Daarnaast wordt de gemeente dan verantwoordelijk voor de huisvesting. Nu wordt er in het huis aan de ’s-Gravendamsweg les gegeven, maar als het aantal leerlingen zou groeien moet de gemeente voor ruimte zorgen.

Over dat laatste hoeft de gemeente zich volgens Timmer geen zorgen te maken: met de huidige tien kinderen is de locatie aan de ’s-Gravendamsweg vol en de kleinschaligheid van de opvang is juist een belangrijke voorwaarde om het onderwijs en de opvang goed te kunnen laten verlopen. Hij wijst erop dat het hier gaat om een kwetsbare groep: het zijn allemaal kinderen die thuis zitten of bijna thuis zitten.

Bolwerken

In Voorhout zitten zelfs een paar leerlingen van de Kannerschool zelf die het niet meer lukte om daar onderwijs te volgen. Verder zitten er vooral kinderen die het in het reguliere onderwijs niet konden bolwerken. Nu ze in Voorhout wat tot rust zijn gekomen, lukt het weer wel om lessen te volgen.

Het uiteindelijke doel is dat de kinderen (weer) naar het reguliere onderwijs kunnen. In één geval is dat inmiddels gelukt, maar dat zal zeker niet bij alle kinderen het geval zijn, zegt Timmer. „Maar ook al krijgen ze maar een paar uur les, dat helpt wel om ze voor te bereiden op hun toekomst.”

Autisme

Dat de Kannerschool al is begonnen met lesgeven, is volgens Timmer het inspelen op het beleid om thuiszitten zoveel mogelijk te voorkomen, door (onder meer) combinaties van zorg en onderwijs te maken. En, zegt hij, de Kannerschool is gespecialiseerd in autisme, wat in veel gevallen een belangrijke factor is waarom kinderen thuis komen te zitten.

De aanvraag (voorlopig) intrekken gaat Timmer ondanks het negatieve advies van het college niet doen. Hij wil snel in gesprek met onderwijswethouder Arno van Kempen en de gemeenteraad benaderen.

Maandag spreekt de commissie welzijn over het voorstel om de aanvraag af te wijzen. De gemeente laat weten dat is afgesproken om met alle betrokken partijen in gesprek te gaan en dat de Leo Kanner Onderwijsgroep daarvoor het intiatief gaat nemen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.