Premium

Column Merijn Tinga: Never let a crisis go to waste

Column Merijn Tinga: Never let a crisis go to waste

Nu het contact met de echte wereld verschrompeld is tot mijn gezin, laat ik mijn baardhaar de vrije loop. Voor een videocall kam ik de piekerige grijze haren wat terug, maar verder laat ik hem begaan. Het is slonzigheid, maar het voelt ook als een statement, al weet ik nog niet goed waarvoor of -tegen. Het ’Never let a crisis go to waste-idee’: wanneer krijg ik nog eens deze kans op een weelderige dos op de kin?

Een crisis maakt het onmogelijke denkbaar. De C-situatie stelt ons als maatschappij maar ook allemaal persoonlijk op de proef. Als vanzelf gaan we de realiteit van voor C. kritisch bevragen. Gebreken en fouten van de vrije markt komen aan het licht: de gevolgen die de door ons geaccepteerde invulling had voor de gezondheidszorg en de echt vitale beroepen.

Daarnaast zijn nu snelle antwoorden nodig. Oplossingen die altijd ver buiten de kompaskoers lagen, kunnen opeens op steun rekenen. Sluizen met miljarden euro’s worden opengezet om de economische plumpudding aan de beademing te leggen.

Ik vraag mij af, als ik door mijn lange baard strijk, hoe de wereld er ná C. uitziet? Wat als we de geldgieter voor onze verdorrende moestuin gebruiken om heel gericht water te geven?

Deze C-situatie is de gelegenheid om de luchtvaart van onkruid te ontdoen. Nu de straalmotoren stil staan, moeten we de fundamenten voor een duurzaam model zaaien. Luchtvaartmaatschappijen zullen allemaal steun vragen. Prima, als ze dan wel vanaf nu hun milieubelasting eerlijk doorrekenen. Gewoon accijns en btw op brandstof, net als voor ons allen. Druk het door, nu internationaal de landingsrechten op tafel liggen.

En laten we direct het fluitenkruid wegschoffelen rond rekeningrijden. Door C. is duidelijk dat flink wat beroepen blijkbaar flexibel zijn in hun arbeidstijden en plaatsen. Geef vitale beroepen voorrang. Wel zo eerlijk.

Zet onderwijs en zorg vooraan in de rij bij de financiële injecties. Laten we deze helden – die twee maanden geleden nog als losers golden – bieden waar ze al zo lang om schreeuwen. Kleine klassen met een goed betaalde leraar. Omdat onderwijs en verstandig burgerschap de kern zijn van een eerlijke samenleving. Een inzicht dat door C. eindelijk wortel kan schieten.

En dan de wegwerpcultuur, de circulaire landbouw, biodiversiteit, globalisering en de opwarming van de aarde. Mensen staan op voor elkaar in deze tijd. Het beste komt nu – tijdelijk - in ons naar boven. Uit saamhorigheid. Gebruik dat.

’Never let a crisis go to waste’, ook machthebbers zijn daarvan doordrongen. De eerste negatieve voorbeelden daarvan zien we al. Dictator Orban van Hongarije zet het parlement voor onbepaalde tijd buitenspel. China heeft een app waarmee de gangen van haar burgers worden nagegaan.

In tijden van voorspoed zijn we allemaal schuldig. Als het goed gaat, bevragen we de norm niet. Het vraagt moed om dan de status quo ter discussie te stellen. Maar in tijden van crisis is er ruimte voor verandering. Negatief of positief. Ik ben erachter wat mijn gezichtsbegroeiing wil zeggen.

Tinga

Leidenaar Merijn Tinga is bioloog, kunstenaar en avonturier. Tel dat bij elkaar op en je hebt zijn alter ego, de Plastic Soup Surfer. Op deze plek schrijft Tinga elke week over wat hem bezighoudt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.