KLM personeel wil niet meer op New York vliegen na corona-uitbraak

KLM personeel wil niet meer op New York vliegen na corona-uitbraak
Op de luchthaven van Brussel krijgen passagiers informatie en de oproep om twee weken in thuisquarantaine te gaan.
Schiphol

Nu New York de nieuwe brandhaard is in de coronacrisis, wil het KLM-personeel daar niet meer op vliegen. En anders niet meer in volle vliegtuigen.

Dat heeft de VNC, de vakbond voor cabinepersoneel, aan KLM laten weten. ,,We hebben tegen KLM gezegd dat het onverantwoord is dat deze bestemming nu nog zeven keer per week wordt aangevlogen, ondanks dat er nu 24 uur stops zijn en we op de luchthaven in een hotel zitten. Het gaat om de sterk verhoogde kans dat we passagiers met corona vervoeren en daarmee het cabinepersoneel blootstellen aan een niet uit te leggen risico. De VNC verwacht van de werkgever dat zij een parallel trekt in het beleid zoals destijds toen China de brandhaard was: per direct geen vluchten meer!’’

Juist vandaag heeft het kabinet laten weten dat het vliegverbod op enkele brandhaarden zoals Italië, China, Zuid-Korea, Oostenrijk en Spanje wordt verlengd tot 10 april. Maar voor de VS gelden geen vliegbeperkingen. Op social media wordt daarover veel geklaagd, zoals door advocaat Knoops. ,,De VS heeft meer besmettingen dan China en Italië bij elkaar, maar KLM vliegt nog op vier bestemmingen. Zonder metingen en zonder 1,5 meter in vol toestel? Is water naar de zee dragen. Onbegrijpelijk dat politiek dit risico aanvaardt’’, stelt Knoops.

Roodgloeiend

Bij de vakbond staat de telefoon roodgloeiend en de mailbox loopt vol met verontrustende mails van leden, ook over andere bestemmingen. De vakbond heeft KLM daarom laten weten het ook niet langer verantwoord te vinden voor cabinepersoneel om met volle machines te vliegen. ,,Wij stellen ons op het standpunt dat op alle vluchten die nu nog plaatsvinden de 1,5 meter regel wordt gerespecteerd.’’

Bij Lufthansa wordt om reden steeds een stoel tussen de passagiers vrijgelaten. En op Brussel krijgen alle aankomende reizigers het dringende advies 14 dagen in thuis quarantaine te gaan. Op Schiphol wordt niet getest, ook niet op koorts. Daarbij laat de luchthaven zich leiden door het RIVM. Die stelt dat iemand zonder koorts ook drager van het virus kan zijn.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.