Premium

Bollenambassadeurs niet op pad: toeristen opgeroepen om thuis te genieten van de bloemen

Bollenambassadeurs niet op pad: toeristen opgeroepen om thuis te genieten van de bloemen
Bollenambassadeur Ronald Heruer had het afgelopen jaar druk, nu niet.
© Archieffoto Taco van der Eb
Duin- en Bollenstreek

De bollenambassadeurs gaan dit jaar niet op pad. De campagne die toeristen oproept om te genieten van de bloemen, maar de trots van de kwekers te respecteren wordt vanwege de coronacrisis omgebouwd tot een oproep om thuis van de bloemen te genieten.

Dat is een poging om de bollentoeristen thuis te laten blijven én de verkoop van bloemen te stimuleren. Kwekers die toch overlast van bezoekers op hun velden hebben, kunnen gebruik maken van dranghekken.

Omdat het in het hoogseizoen nogal eens zwart van de mensen zag in de bloeiende bollenvelden, begon vorig jaar een campagne met de slogan ’Enjoy the flowers, respect our pride’.

Hiermee moest aan de bollentoeristen duidelijk worden gemaakt dat ze wel van de velden mogen genieten, maar niet tussen de bloembedden moesten gaan lopen. Er gingen zogeheten bollenambassadeurs aan de slag. Deze vrijwilligers moesten de toeristen uitleggen waarom een wandeling in een bollenveld geen goed idee is.

Vervolg

De campagne zou dit jaar een vervolg krijgen. Hiervoor waren inmiddels zeventig ambassadeurs geworven die in april op pad zouden gaan. Er was een cursus voorbereid en er lagen al speciale hesjes klaar voor de vrijwilligers.

Daar is nu allemaal een streep door gezet. Volgens Esther den Hertog van Flower Science kunnen toeristen niet welkom worden geheten terwijl de overheid iedereen oproept thuis te blijven. ,,Hoe vervelend het ook is, we moeten deze campagne stopzetten. Toeristen welkom heten zou nu een gekke boodschap zijn.’’

Dat betekent niet dat de organisatie helemaal stil komt te liggen. Er wordt alles op alles gezet om de campagne om te bouwen naar ’Enjoy the flowers, at home’. Den Hartog: ,,Zo hopen we de druk op de streek te verminderen én mensen naar de reguliere verkoopkanalen te sturen.’’

Drangkhekken

Dat betekent niet dat er helemaal niets wordt gedaan voor bollentelers die de komende weken geconfronteerd worden met toeristen op en bij hun velden. Zij kunnen dranghekken ophalen om hun velden af te sluiten. Die staan inmiddels klaar aan de Delfweg.

Telers die de spandoeken van vorig jaar gewoon gebruiken, wordt niets in de weg gelegd. En mocht het toch te druk worden met bezoekers bij de bollenvelden, dan kunnen telers contact opnemen met de campagnecoördinator Peter Lindaard (peter@flowerscience.nl of 06-23027626). Hij kan signalen doorgeven aan de betreffende gemeenten zodat eventuele maatregelen getroffen worden.

Dat kan dus betekenen dat als meer dan drie personen geen afstand van anderhalve meter houden, er boetes kunnen worden uitgedeeld, oplopend tot 400 euro.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.