Astronaut André Kuipers: leven thuis vergelijkbaar met dat in de ruimte

Astronaut André Kuipers: leven thuis vergelijkbaar met dat in de ruimte
André Kuipers aan het werk in het ruimtestation ISS.
© Archieffoto
Noordwijk

De Nederlandse astronaut André Kuipers ziet grote parallellen tussen het leven thuis en dat in de ruimte. De beperkingen die het coronavirus het dagelijkse leven oplegt, heeft Kuipers ertoe gebracht om een speciale website voor thuis lerende kinderen op te zetten: thuisinderuimte.nl. Hij heeft dat gedaan in samenwerking met verschillende organisaties voor ruimtevaarteducatie.

„Door het coronavirus moet iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. Je kunt niet op bezoek bij familie zoals je dat normaal doet, niet even met zijn allen de natuur in. En communiceren met anderen doe je vooral via de telefoon of via een videoverbinding. Dat lijkt heel erg op het leven van een astronaut. Ik woonde en werkte samen met vijf collega’s een half jaar lang in het internationale ruimtestation ISS. Wij konden ook niet naar buiten, naar familie of vrienden, en natuur is er niet in de ruimte”, zegt Kuipers in een introductievideo op de website.

Kinderen worden via ’thuis in de ruimte’ op speelse wijze uitgedaagd het heelal en de ruimtevaart te ontdekken. Zo zijn er filmpjes over hoe je loskomt van de aarde, hoe het is om aan boord te zijn van het internationale ruimtestation ISS en hoe het komt dat de zon in het midden staat. Daarnaast zijn er kleurplaten te maken, kunnen kinderen landen herkennen vanuit de ruimte, een ruimtewandeling maken en zelf een planetarium, rietjesraket en een zonmobiel bouwen.

Allemaal vergelijkbaar met het leven in de ruimte. Kuipers: „Het is belangrijk om in contact te blijven met anderen, ook al is dat via een scherm. Het is ook belangrijk om fit te blijven, daarom sporten astronauten in de ruimte elke dag. En het is belangrijk om leuke, nuttige en inspirerende activiteiten te ondernemen. Daarom heb ik met verschillende organisaties in Nederland een website opgezet voor jullie: kinderen, ouders en leerkrachten.”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.