Premium

Holland Rijnland: snel om tafel over bereikbaarheid Bollenstreek

Holland Rijnland: snel om tafel over bereikbaarheid Bollenstreek
Protest tegen de Duinpolderweg op de Middenweg in Lisse. Door dat project is een streep gezet.
© Foto Leidsch Dagblad
Bollenstreek

De gemeenten in de Bollenstreek, de provincie Zuid-Holland en Holland Rijnland moeten snel om tafel om te kijken hoe de bereikbaarheid van de Bollenstreek kan worden verbeterd nu Noord-Holland de stekker uit de Duinpolderweg trekt. Er zijn namelijk knelpunten genoeg om op te lossen, stelt portefeuillehouder verkeer van Holland Rijnland Arno van Kempen.

In zijn eigen gemeente Teylingen, waar hij wethouder is, speelt de kwestie rond de doorstroming op de Van Pallandtlaan. ,,Daarnaast zijn er de nodige punten op de N208 waar het verkeer in de spits vastloopt en vanuit het noordelijke deel van Noordwijk en Noordwijkerhout is het moeilijk om richting Schiphol en Amsterdam te komen. Ook in Katwijk heb je de nodige knelpunten’’, schetst hij.

De doortrekking van de Nieuwe Bennebroekerweg naar de Haarlemmerstraat in Hillegom en de nieuwe Poelweg zou volgens hem een aantal problemen oplossen, maar daar lijkt nu geen sprake meer van. Een lichtpunt is dat er wel veel geld beschikbaar is om toch wat te doen: Holland Rijnland had 12,5 miljoen beschikbaar voor de Duinpolderweg, de provincie Zuid-Holland had 48 miljoen gereserveerd. De provincie houdt dat geld beschikbaar voor de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek, heeft gedeputeerde Floor Vermeulen inmiddels al beloofd.

Van Kempen wil nu met alle bestuurders gaan kijken naar een goed op elkaar afgestemd pakket maatregelen, zodat niet een oplossing op het ene punt weer tot problemen elders leidt. Daarnaast blijft hij zich hard maken voor een verdubbeling van de Elsbroekerbrug op de N207. In Haarlemmermeer is de N207 vierbaans gemaakt, maar de brug is nog steeds tweebans zodat er op de grens van Noord- en Zuid-Holland een flessenhals is ontstaan. ,,Verbreding van die brug is heel belangrijk voor het woon-werkverkeer naar Schiphol en Amsterdam en voor het toeristische verkeer’’, stelt Van Kempen. Ook de gemeenten Hillegom en Lisse dringen bij Noord-Holland al jaren aan op verdubbeling van de brug.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.