Zaans Medisch Centrum ontwikkelt methode om mondmaskers in tijden van de coronacrisis te hergebruiken

© Fred
Zaandam

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) heeft een methode ontwikkeld waardoor speciale mondmaskers gedesinfecteerd kunnen worden. Door middel van bestraling kan het coronavirus niet overleven.

De UV-C desinfectie methode desinfecteert de speciale FFP1-mondmaskers door middel van een UV-C robot. Volgens het ZMC is het coronavirus gevoelig voor UV-C. Het type FFP1 is nu schaars en wordt vaak gebruikt in de zorg om personeel te beschermen tegen virale ziektes.

Het ziekenhuis heeft gekeken naar het vorige SARS-virus en hoeveel straling daarvoor nodig is om het onschadelijk te maken. UV-C licht beschadigt RNA en DNA van de micro- organismen. Hierdoor worden de micro-organismen (virussen, bacteriën of schimmels) onschadelijk gemaakt. De methode is als veilig beoordeeld door middel van metingen, testen en toetsen van onafhankelijke experts.

Het Zaanse ziekenhuis stelt per dag grote aantallen maskers te kunnen steriliseren, en wil tegen kostprijs de resterende sterilisatiecapaciteit aan andere zorginstellingen ter beschikking stellen. Vanwege de schaarste aan persoonlijke beschermingsmiddelen is het ZMC onderzoek gaan doen naar desinfectiemethodes.

Het ZMC is nog bezig met onderzoek of via deze methode ook maskers van type FFP2 gedesinfecteerd kunnen worden.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.