Eurostar stelt rechtstreekse trein naar Londen uit

Eurostar stelt rechtstreekse trein naar Londen uit
Amsterdam

Eurostar gaat voorlopig nog niet rechtstreeks rijden vanaf Amsterdam naar Londen. De coronacrisis doorkruist die plannen.

Met veel tam-tam werd in februari al een testrit gemaakt waarbij de snelle trein met alleen een tussenstop in Rotterdam en Brussel doorreed naar Londen. Vanaf 30 april zou dat twee keer per dag realiteit worden. Eurostar wilde wel meer rechtstreekse treinen, maar daarvoor ontbrak nog de capaciteit bij de marechaussee die immers dan op het station al de grenscontrole moet uitvoeren. Op termijn zou vier tot vijf ritten per dag moeten kunnen.

Maar ja, toen sloeg het coronavirus ook in Europa toe. „Momenteel rijdt er dagelijks nog maar één Eurostar tussen Brussel en Londen en maar twee tussen Londen en Parijs. Van Londen naar Amsterdam rijden we ook niet mee”, geeft de woordvoerster van Eurostar hoe het ingternationale treinverkeer is afgenomen.

Op korte termijn voorziet Eurostar nog geen verbetering. De geplande rechtstreekse treinen van Amsterdam naar Londen zijn voorlopig geschrapt. „Door de onvoorspelbare situatie momenteel is het moeilijk om nu een concrete datum te geven, maar we kijken wellicht richting de herfst.”

Thalys

De Thalys rijdt normaal gesproken elf keer per dag van Amsterdam naar Parijs. Dat is nu uitgekleed tot één trein per dag naar Parijs en één die niet verder gaat dan Brussel. Wel vliegt KLM nog dagelijks naar Brussel (een vlucht in plaats van vijf), Parijs en Londen.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.