Premium

Legertje aan ambtenaren ziet toe op afsluiting van Noordwijkse parkeerterreinen

Legertje aan ambtenaren ziet toe op afsluiting van Noordwijkse parkeerterreinen
Met hekken en een auto is de toegang tot het parkeerterrein aan de Koningin Astrid Boulevard afgezet.
© Foto Taco van der Eb
Noordwijk / Katwijk

Het contrast tussen kustgemeenten Noordwijk en Katwijk wordt deze zonnige vrijdag het beste weergegeven door de matrixborden. Waar in Noordwijk al bij het binnenrijden de waarschuwende tekst ’Parkeren niet mogelijk bij strand & duinen’ oplicht, daar staat bij de garage in het Katwijkse duin een uitnodigend ’Vrij’.

Na de ervaringen van het vorige weekeinde, waarbij massaal de kust werd opgezocht en 1,5 meter afstand houden een utopie bleek, is dit keer in Noordwijk en Wassenaar vanwege het coronavirus voor zekerheid gekozen. In Wassenaar is De Klip onderaan de rotonde afgezet, parkeerterreinen De Kuil en Zeelust zijn gesloten. Noordwijk blokkeert de toegang tot de Langevelderslag en heeft de parkeerterreinen bij de Duindamseslag, het Wantveld en het Palaceplein zijn afgesloten. Op de boulevards wordt om de zoveel meter herhaald dat er een wegsleepregeling van kracht is. Een gewaarschuwd mens telt nou eenmaal voor twee.

Begrip

Bij de Langevelderslag is naast de dranghekken, ook een busje op de weg geparkeerd. Fietsers en wandelaars mogen gewoon richting het strand, maar automobilisten worden tegengehouden. Althans, bij het zien van de blokkade rijden de meeste automobilisten na even vaart te hebben geminderd, maar gewoon weg. ,,Heel veel mensen hebben er wel begrip voor. Nee, nare opmerkingen hebben we nog niet meegemaakt’’, oordelen de wachters van dienst.

Collega’s elders in het dorp laten vergelijkbare geluiden horen. Nou is het ook niet erg druk. Er toeren was motoren door de streek en er wandelen en fietsen mensen langs de bloeiende bollenvelden, maar het strand is met het gure windje toch minder in trek. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat er nog genoeg vrije parkeerplekken zijn in de achterliggende woonwijken, maar ook uit een vergelijkend warenonderzoek in buurgemeente Katwijk.

Op het gewoon toegankelijke grote parkeerterrein Noordduinen staan maar enkele voertuigen, de garage onder het duin knipoogt het woordje ’Vrij’ en bij de Zuidduinen is ook nog volop plek. Net als in Noordwijk is ook hier de behoefte om over boulevard of strand te flaneren beperkt. Toch herhaalt Katwijk vrijdagavond - net als de buurgemeente eerder - om niet naar het strand, het Panbos of het Valkenburgse Meer te komen en alle voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Buitendienst

Voor de toezichthouders bij de parkeerterreinen zijn het intussen lange dagen. Een aantal van hen valt onder Openbare Werken. Zij zijn ’s ochtends vroeg in touw geweest om overal dranghekken te plaatsen en vatten daarna uren post bij de parkeerterreinen. ,,Afgelopen zondag is de hele buitendienst opgetrommeld om alles af te zetten.’’ Dat bij de Ruigenhoek en nabij het zweefvliegveld auto’s langs het duin staan, wordt voor lief genomen. ,,We kunnen niet alles meepakken, dan komen we dranghekken tekort’’.

En al staan ze er, toch zijn sommige automobilisten nog ziende blind. Een toezichthouder wijst bij de Duindamseslag naar het dranghek aan de overkant. ,,Dan rijden ze gewoon over het gras om toch te parkeren. Ik heb maar gezegd dat het er niet voor de vogeltjes staat.’’

Bij het Wantveld houdt de buitendienst ook buiten wacht. De man stond zondag nog bij een afzetting aan de Northgodreef. De vele keren dat hij antwoord moest geven ’waarom dat was’, hoeft hij inmiddels niet meer te beantwoorden. ,,Zo onderhand moet je wel weten wat er in de wereld speelt. Als je nou nog niet wakker bent. Het is de hele dag in het nieuws die conversie, of hoe die ziekte ook heet.’’

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.