Premium

’Ondergronds parkeren op Mariëngaerde’

’Ondergronds parkeren op Mariëngaerde’
Mariëngaerde in Warmond.
© archieffoto
Warmond

Ondergronds parkeren moet op het terrein van het Groot Seminarie serieus worden bekeken, vindt een groep Warmonders. Samen met een aantal anderen heeft Aad Overgaag daarover contact gezocht met een bouwer en die is tot de conlusie gekomen dat het een reëele mogelijkheid is. De garage zou dan bijvoorbeeld onder het voorplein van Mariëngaerde kunnen komen, denkt Overgaag.

Ondergrondse parkeerplaatsen zijn kostbaar. Maar omdat de huurders van de 107 appartementen verplicht vijftig euro per maand moeten betalen voor een (niet gegarandeerde) parkeerplaats kan een flink deel van de kosten volgens Overgaag daaruit worden betaald. Althans, dat blijkt uit een eerste berekening.

Dinsdag praat de commissie ruimte over het parkeren op het terrein naar aanleiding van een motie die GroenLinks tijdens de afgelopen raadsvergadering uiteindelijk besloot aan te houden. GroenLinks deelt de zorg van een aantal Warmonders dat er uiteindelijk te weinig parkeerplaatsen worden aangelegd zodat de nieuwe bewoners gaan uitwijken naar de rest van het dorp. Zeker tussen de Herenweg en het water is het al krap bemeten met het aantal parkeerplaatsen, met name in het vaarseizoen.

De zorg van GroenLinks zit hem met name in het feit dat op Mariëngaerde gewone appartementen komen in plaats van de zorggerelateerde woningen waarvan eerder sprake was. De parkeernorm voor zorggerelateerde woningen is met 1,1 parkeerplaats per woning een stuk lager dan de 1,5 voor niet-zorggelateerde appartementen. Voor de 107 appartementen in Mariëngaerde scheelt dat ruim veertig parkeerplaatsen.

De in totaal ruim 160 parkeerplaatsen worden nu wel tijdelijk aangelegd, maar of die ’extra’ veertig plekken er ook blijven is nog niet duidelijk. Bureau Goudappel komt, in een voor ontwikkelaar Mariënhaven BV opgesteld rapport, tot de conclusie dat het wel met wat minder parkeerplekken kan. Er komen behoorlijk wat kleine(re) appartementen in Mariëngaerde, waarvoor je volgens Goudappel in de praktijk kunt volstaan met minder dan 1,5 parkeerplaats per woning. Een concreet aantal noemt het bureau overigens niet in het rapport.

Verkeersproblemen op de Herenweg ziet Goudappel niet ontstaan. Er komt wel extra verkeer, maar dat is zo weinig dat de Herenweg dat prima kan verwerken. Voor de veiligheid van leerlingen van de Buitenplaats die nu over het terrein naar school lopen, adviseert Goudappel wel een doorsteekje zodat ze veel minder over de bestaande wegen lopen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.