Premium

Zusjes Van As hoeven waarschijnlijk niet te vrezen voor degradatie met Alecto: ’Het is nog even afwachten’

Zusjes Van As hoeven waarschijnlijk niet te vrezen voor degradatie met Alecto:  ’Het is nog even afwachten’
Romy en Demi van As denken niet dat het hockeyseizoen nog afgemaakt gaat worden.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Door de nieuwe coronamaatregelen van de Nederlandse regering dreigt ook het hockeyseizoen ten einde te lopen. Voor de hockeysters van Alecto zou dat mogelijk voordelig kunnen zijn in hun strijd tegen degradatie. „We denken niet dat het seizoen nog wordt afgemaakt”, zeggen de twee zusjes Demi (24) en Romy (26) van As.

Jarenlang ging het crescendo met het eerste vrouwenteam van Alecto. Vier jaar geleden promoveerden de Leiderdorpsen naar de eerste klasse, een jaar later deden ze opnieuw een stapje hoger naar de overgangsklasse. Na twee ’stabiele’ jaren zijn de prestaties dit seizoen veel minder. Met slechts vijf punten staat de formatie van trainster Tembi Schneider helemaal onderaan in de overgangsklasse A. Directe degradatie dreigt. Mocht het seizoen niet worden afgemaakt, dan zullen teams naar alle waarschijnlijkheid niet degraderen of promoveren.

„Dat zou wel terecht zijn”, vindt Romy. „We waren pas net begonnen aan de tweede seizoenshelft. Het zou oneerlijk zijn als de huidige stand definitief zou worden. Ik ben benieuwd wat de uiteindelijke gevolgen gaan zijn. Dat is nog even afwachten.”

Gevolgen

De zusjes Van As merken wel de gevolgen op hun werk. Vooral Demi, die juf is op een basisschool in Roelofarendsveen. „We zijn druk geweest met het samenstellen van lespakketten, zodat kinderen thuis aan de slag kunnen. Daarnaast hebben we een rooster voor alle leerkrachten. Sommige kinderen waarvan één of beide ouders in de vitale sector werken, komen nog naar school. Zij moeten dus opgevangen worden.”

Voor haar twee jaar oudere zus betekent het dat ze waarschijnlijk de laatste wedstrijd al heeft gespeeld voor Alecto. „Dat staat vast. Of we nu handhaven of degraderen, ik stop met hockeyen na dit seizoen. Ik woon in Amsterdam, dus het is soms lastig om op en neer te reizen. Daarnaast heb ik sinds kort een nieuwe functie bij L’Oréal waarmee ik ook steeds drukker ben”, aldus Romy, die bezig is aan haar derde seizoen in de hoofdmacht. In de zomer van 2017 keerde ze terug naar De Bloemerd na een avontuur bij hoofdklasser Bloemendaal, waarmee ze twee seizoenen op het hoogste niveau speelde.

Voetbal

Inmiddels heeft de voormalig hoofdklassespeelster al een nieuwe bezigheid gevonden: voetbal, de sport van haar oom Jeffrey. „Ik speel nu al met vier andere vriendinnen op maandagavond, vijf tegen vijf bij voetbalclub Swift in Amsterdam-Zuid. Ik heb er ontzettend veel plezier in. De kans is groot dat ik dat de komende jaren blijf doen. Of misschien ga ik op den duur wel in een hockeyteam spelen met vriendinnen bij een van de clubs in het Amsterdamse Bos”, vertelt Romy, die volgend seizoen gemist gaat worden door haar zusje.

„We gaan elkaar helaas minder zien doordeweeks”, beseft Demi. „Hopelijk komt ze in de weekenden wel richting Leiden of Leiderdorp. Ik blijf waarschijnlijk wel in dames 1 spelen, want voor dames 2 ben ik nog veel te fanatiek.”

Mochten de Leiderdorpsen aan het einde van het seizoen toch degraderen, dan dreigt een leegloop. Net zoals zeven jaar geleden. Volgens Demi gaat dat niet gebeuren. „We hebben het erover gehad met het team. Het merendeel blijft waarschijnlijk, ook omdat we allemaal vriendinnen van elkaar zijn.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal