Olympische roeiers uit Leiden vol goede moed naar Tokio 2021

Nicole Beukers.

Nicole Beukers.© Archieffoto ANP

Coen Eggenkamp
Leiden

Het uitstellen van de Olympische Spelen heeft een behoorlijke impact op de Leidse roeiers die zich al zeker waanden van een startbewijs in Tokio. De mannengroep met daarin Stef Broenink (dubbeltwee) en Boudewijn Röell (vier-zonder-stuurman) stopte zelfs al tijdelijk met trainen. Aan stoppen met roeien denken de olympiërs echter niet.

Nicole Beukers, die in Rio de Janeiro al een zilveren medaille haalde met de dubbelvier, moest behoorlijk slikken toen het nieuws werd bekend gemaakt. ,,Begrijp me niet verkeerd. Het is sowieso de beste keuze, want wat er nu in de wereld gebeurt is heel erg. Sport is immers enkel sport, maar ondertussen behelst het voor mij een groot deel van mijn leven. Nog een jaar langer doorgaan heeft de nodige consequenties.”

De 29-jarige roeister van Njord had voor volgend jaar al andere plannen. ,,Ik werk momenteel één dag per week als ambassadeur bij JOGG (een organisatie dat sporten en bewegen promoot onder kinderen, red.) en dat wilde ik volgend jaar graag uitbreiden. Roeien zou op een lager pitje komen te staan. Dat verandert nu behoorlijk. Ik wil dit project richting Tokio afmaken, maar als ik eerlijk ben, moet ik me daar mentaal nog wel toe zetten.”

Broenink en Röell hebben minder moeite met het uitstel. Beide krachtpatsers denken er wellicht zelfs een klein voordeel uit te kunnen halen. Zo stapte Broenink (29) deze winter vanuit de skiff over naar de dubbeltwee, omdat hij in dat boottype meer kans op eremetaal denkt te hebben. ,,Ik zag de beslissing wel aankomen. Steeds meer sporters konden zich niet eens meer kwalificeren. Ik ben ook ergens opgelucht. Het is ook een kwestie van solidariteit, want op de Bosbaan waren wij bijvoorbeeld de enigen die nog mochten roeien. Dat gaf een gek gevoel. Als je al zo lang roeit als ik, is een jaar langer doorgaan geen probleem. Het is routine geworden. Daarnaast worden zowel mijn partner (Melvin Twellaar, red.) als ik nog steeds fysiek beter en hebben we beiden een sterke drive en commitment. Niet iedereen in ons veld zal zich zo makkelijk over deze beslissing heen zetten.”

Voor de 30-jarige Röell speelt iets soortgelijks. Zijn vier-zonder-stuurman is ook pas relatief kort bij elkaar. ,,Op papier zijn wij denk ik de sterkste vier die Nederland ooit gehad heeft. Dit geeft ons extra tijd om ons voor te bereiden en onze kracht in bootsnelheid om te zetten. Het is nu alleen goed inspelen op de situatie. Zo hebben we meteen nu een paar weken vakantie gekregen zodat we straks weer snel opgeladen en gemotiveerd verder kunnen. We hebben begrepen dat er wellicht in oktober alsnog een groot mondiaal roeitoernooi wordt georganiseerd.”

Zijn laatste horde om arts te worden, moet nu alleen wél uitgesteld worden. ,,De opleidingen worden sowieso een paar maanden naar achteren verplaatst, dus zo’n ramp is dat niet. Tot die tijd ga ik wel kijken of ik mezelf op medisch gebied nuttig kan maken. Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij het Alrijne Ziekenhuis hier in Leiderdorp.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.