LUMC eerste met ’post-corona-poli’ voor nazorg ex-patiënten

LUMC eerste met ’post-corona-poli’ voor nazorg ex-patiënten
Leiden

Het Leids Universitair Medisch Centrum opent een ’post-corona-polikliniek’ voor patiënten die er met het coronavirus hebben gelegen.

Het LUMC is, zover bekend, het eerste ziekenhuis in Nederland met een speciale poli voor nazorg aan ex-coronapatiënten. ,,Op deze manier bevordert het LUMC het herstel van de patiënten en komen we meer te weten over het effect van een coronavirusinfectie op de lange termijn.”

Een speciaal team biedt coronapatiënten, na ontslag uit het ziekenhuis, therapie en begeleiding aan. ,,Op een ic-afdeling liggen ze vaak lang; het is niet dat je na een paar dagen weer weg bent. De patiënten waar we het over hebben stromen pas in de komende weken uit”, zegt een woordvoerster.

’Ernstige vorm’

Het coronavirus kan een grote impact op iemands gezondheid hebben. ,,De artsen zien forse ontstekingsreacties die kunnen leiden tot schade aan longen en hart. De patiënten die als gevolg van covid-19 zijn opgenomen in het LUMC hebben veelal een ernstige vorm gehad. Zij ervaren vaak aanzienlijke achteruitgang in conditie en functioneren.”

In het LUMC liggen coronapatiënten uit het hele land. Hoeveel wordt niet gemeld.

Het poliklinische revalidatieprogramma is afgestemd op de conditie van de patiënt. Het LUMC verwacht dat de ziekte ook ’grote invloed heeft op het welbevinden van patiënten’.

Daarom is een klinisch psycholoog verbonden aan de polikliniek. In de ’post-corona polikliniek’ worden de hart- en longfunctie getest en andere medische gevolgen behandeld.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.