Gigantische longen van bloemen als steun tijdens coronacrisis [video]

Peter van der Hulst
Lisse

Op een van de parkeerterreinen van Keukenhof in Lisse ligt een mozaïek in de vorm van twee longen. Het kunstwerk is samengesteld uit 50.000 planten en 150.000 bloemen. Het is een initiatief van #flowers4oxygen, een samenwerkingsverband van mensen uit verschillende branches. Zo hebben bedrijven uit de bloemen- en plantensector hun medewerking verleend aan de totstandkoming van de longen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het kunstwerk bij Keukenhof vormt de aftrap van een mondiale campagne nu de wereld in de ban is van het coronavirus. ,,Deel je positieve energie met de wereld, we doen dit met elkaar’’, aldus #flowers4oxygen in een verklaring. Dat kan, zoals in Lisse, met een mozaïek in de vorm van longen, maar ook met persoonlijke boodschap.

,,Door de eigen initiatieven massaal online te posten meet de hashtag #flowers4oxygen verspreiden we zo gezamenlijk de boodschap van blijdschap en positieve energie die iedereen nu zo hard nodig heeft’’, laat de beweging in een verklaring weten.

Een luchtfoto van de longen van planten en bloemen.

Een luchtfoto van de longen van planten en bloemen.© Wiebe de Jager/Dronewatch

De longen in Lisse beslaan een oppervlakte van 2250 vierkante meter, ofwel een half voetbalveld. Tientallen vrijwilligers zijn vier dagen bezig geweest om het fleurige object te bouwen, dat bestaat uit heel veel bakken gevuld met bloemen en planten.

Bij de opbouw is rekening gehouden met de veiligheidsvoorschriften die gelden om verspreiding van het virus te voorkomen. Daardoor konden slechts enkele mensen tegelijk de longen vormgeven.

De keuze voor flower en oxygen in de naam van de organisatie heeft alles te maken met de boodschap die wordt uitgedragen.

,,Bloemen staan voor geluk en positiviteit. Zuurstof hebben we hard nodig, zeker nu we hard door het coronavirus worden geraakt. Laten we, samen met alle bedrijfssectoren in alle landen sterk blijven door constant positieve boodschappen wereldwijd te verspreiden’’, aldus de beweging.

Een vrijwilliger bezig met de opbouw van het kunstwerk.

Een vrijwilliger bezig met de opbouw van het kunstwerk.© Foto Floris Heuer

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.