Jaar van het Dak en meeuwenaanpak botsen

Het dak van PLNT met de initiatiefnemers.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Zo veel mogelijk Leidenaars en bedrijven ertoe bewegen om hun dak duurzaam te maken, met zonnepanelen of begroeiing. Dat is het doel van de campagne die hoort bij het Jaar van het Dak dat deze week begint.

Het idee om Leidse daken duurzamer te maken, is afkomstig van de plaatselijke GroenLinks-fractie en architectenplatform RAP. De eerste ideeën borrelden in 2018 al op, want Leiden beschikt over een enorme oppervlakte aan daken, en nu begint een bijbehorende campagne.

Die bestaat onder meer uit het geven van tips over wat er met daken kan gebeuren; van een bescheiden begroeiing tot een complete daktuin en van enkele losse zonnepanelen tot een aaneengesloten woud van collectoren.

De wijkregisseurs zijn voortaan ook dakcoaches en er komt een spreekuur voor Leidenaars die adviezen wensen. Het dak van kantoorgebouw PLNT aan de Langegracht geldt als voorbeeld annex toonzaal.

Of het dakjaar een succesvol verloopt, wordt later dit seizoen duidelijk. Het PvdA-raadslid Arjen Liemburg ontdekte echter een tegenstrijdigheid in de dakplannen, na eerdere berichtgeving over meeuwenoverlast. ’De ene afdeling van de gemeente adviseert om je dak vrij te houden van sedum, tegen de meeuwen. Van een andere afdeling kun je subsidie krijgen om je dak te vergroenen, in verband met duurzaamheid.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.