Premium

In memoriam Han Wallaart, een immer correcte en charmante basketbalcoach

In memoriam Han Wallaart, een immer correcte en charmante basketbalcoach
Han Wallaart.
© Foto Kees van den Burg
Lisse

Voormalig basketbalcoach Han Wallaart is op 73-jarige leeftijd overleden. Op het hoogste niveau coachte hij de mannen van Delft en Leiden, alsmede het vrouwenteam van Grasshoppers en het Nederlands vrouwenteam.

Han Wallaart, lange tijd gymdocent bij het Rijnlands Lyceum, was speler van BS Leiden, het Voorhoutse Forwodians en The Jumpers uit Den Haag. Bij die Haagse club begon ook zijn coachcarrière echt. Hij stapte over naar Punch in Delft, waar hij aanvankelijk assistent was.

In het seizoen 1977 - 1978 werd hij de eindverantwoordelijke in Delft. Verrassend wist hij Punch naar de finale van de play-offs te leiden (de eerste keer dat het basketbalseizoen middels die opzet werd beslist) waarin zijn oude club Parker Leiden de tegenstander was.

Leiden won in dat jaar de landstitel. Vervolgens stapte Wallaart over naar de Leidse club, waar hij als assistent van Hennie Blom ging werken, met de stilzwijgende afspraak dat hij Blom zou opvolgen. Dat geschiedde in 1980.

Wallaart zou alleen in 1980-1981 de hoofdcoach zijn van Parker, met grootheden als Mitchell Plaat, Jim Woudstra, Sid Bruinsma en Tony Parker. Leiden kende een goed seizoen, sloot het jaar af als lijstaanvoerder, maar verloor in de finale (weer) van aartsrivaal Den Bosch. Een seizoen eerder kwam misschien wel de beste wedstrijd van Wallaart als Leiden-coach. Als vervanger van Blom coachte hij in Londen Parker naar een opzienbarende zege tegen de wereldberoemde University of North Carolina, dat vol met aanstaande NBA-sterren zat.

Na Leiden werd zijn volgende klus het coachen van de nationale vrouwenploeg. Hij bleef een jaar bij Oranje, bereikte de achtste plek op het EK van 1983 en won zeven van zijn elf officiële interlands.

In 1987, na periodes in Lisse en Delft, kreeg Wallaart het vrouwenteam van Grasshoppers onder zijn hoede. Hij was vijf jaar actief in Katwijk. In die ploeg speelde onder meer international Anja Kuijt, wier dochters nu furore maken met Grasshoppers.

De immer correcte en charmante Wallaart deed daarna een stapje terug. De laatste jaren, die moeilijk waren omdat hij aan de ziekte van Parkinson leed, volgde hij nog voor het nationaal mannenteam landgenoten in den vreemde, en zat hij nog regelmatig op de tribune van de Vijf Meihal als Leiden speelde. Op zaterdag 28 maart overleed hij.

Meer nieuws uit Sport Regionaal