Premium

Column Mart Smeets: Is de Tour de France zonder publiek juist ’the road to hell’?

Column Mart Smeets: Is de Tour de France zonder publiek juist ’the road to hell’?
Mart Smeets.
© ANP

En nog steeds is er geen definitief afmeldbericht van de Tourorganisatie. En hopen ze in Engeland werkelijk dat er een enorme keer komt in alles van corona en dat er, hopelijk wel in smetteloos wit, op de banen van Wimbledon gespeeld kan worden? Er waren Fransen en Britten die dat lang volhielden. Net alsof corona respect moest hebben voor de bovengenoemde klassieke en wellicht ook eerbiedwaardige evenementen.

Het gekke doet zich voor dat ik iemand hoorde zeggen dat de start van de Vuelta in Utrecht een heel mooie doorstart voor de sportwereld bij ons zou kunnen zijn.

Ook bij zo’n opmerking heb ik de neiging te denken: „Kom op, kijk om je heen, luister en lees.”

Verder ga ik niet. Geen verwijten, geen vingerwijzing, geen beschuldiging. Eenieder staat in deze crisis zoals zij of hij denkt dat het goed is.

De vraag is dan wel: wat is goed?

Of iets verder uitgerekt: wie weet wat er gaat gebeuren?

Alle Ab Osterhausen van deze wereld kunnen ons dat bij heel voorzichtige schatting aangeven, maar hun schotgemiddelde is, zo lijkt het, niet echt hoog, om het maar in sporttermen te houden.

Het is mooi dat vele rijke topsporters de buidel trekken en dat gul doen. Opmerkelijk wel: al die giften van al die toppers worden wereldnieuws, veelal aangestuurd door managers die ook in deze tijden de principes van ’public relations’ bewaken, uitdenken en uitvoeren.

Het geeft aan hoe deze wereld (nog wel) in elkaar zit.

De eigenaar van de Dallas Cowboys (NFL) vertrekt op zijn onwezenlijk grote jacht uit Amerika om buitengaats te gaan overleven. Op zee wonen geen vijanden en zijn personeel is x-maal tot het uiterste gecontroleerd.

Min of meer gefortuneerde Britten trekken (vluchten) naar Noord-Schotland om daar te hopen overleven en moeten wij dan gaan nadenken of en wanneer de Tour de France verreden gaat worden? Als het moet zonder publiek langs de kant van de weg.

Of is dat juist ’the road to hell’? Juist: Chris Rea.

„I’m standing by the river but the water doesn’t flow/ it boils with every poison you can think of.’’

Meer nieuws uit Sport