Premium

Achthonderd aanvragen ondernemersteun in Bollenstreek

Achthonderd aanvragen ondernemersteun in Bollenstreek
Teylingen

Ongeveer 1500 ondernemers uit de Bollenstreek hebben zich afgelopen week gemeld bij de intergemeentelijk sociale dienst (ISD) voor de vangnetuitkering van het rijk.

Van die 1500 hebben er achthonderd inmiddels ook daadwerkelijk een aanvraag gedaan. De dienst is volgens de Teylingse wethouder Arno van Kempen ’volledig voorbereid’ op de golf van aanvragen.

Via de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) kunnen ondernemers drie maanden lang een bijstandsuitkering krijgen en zo nodig een bedrijfslening van ruim tien mille tegen een lage rente van twee procent. De regeling duurt voorlopig tot 1 juni en het kabinet trekt er 250 miljoen euro voor uit.

In Teylingen hebben volgens Van Kempen 178 ondernemers een aanvraag ingediend bij de ISD, zei hij maandag in de commissie welzijn. De gemeente heeft van het rijk 570.000 euro gekregen om ondernemend Teylingen te steunen. De ISD werkt voor Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk. De dienst verwacht elke aanvrager binnen een week uitsluitsel - en al dan niet - een voorschot te geven.

Ook Welzijn Teylingen is volgens Van Kempen hard bezig. Er hebben zich veel vrijwilligers gemeld die iets willen doen en ’daar zijn we ontzettend blij mee’. Er is extra aandacht voor mantelzorgers. Er wordt gewerkt aan een hulpcentrale voor boodschappen en aan een digitale buurtkamer nu de koffieuurtjes in wijkcentra niet mogelijk zijn. Bij de voedselbank is nog aanbod van houdbare levensmiddelen genoeg volgens de wethouder. Zeventigplussers en zieken krijgen de voedselpakketten thuisbezorgd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.