Premium

Iedereen mag de zeer ongelukkig gevallen Maarten (25) naar zijn aan te passen ’plekkie’ in Alphen helpen

Iedereen mag de zeer ongelukkig gevallen Maarten (25) naar zijn aan te passen ’plekkie’ in Alphen helpen
Maarten van den Bergh. ..Positief ondanks alle pech..
© foto Marnel Verschoor (https://www.facebook.com/Picturesbymarnella/)
Regio

Als vrijwilliger bij de huttenbouw in Ter Aar liep hij augustus vorig jaar een hoge dwarslaesie door een ongelukkige val. Nu Maarten van den Bergh (25) hard op weg is met revalideren, wil hij het revalidatiecentrum verruilen voor zijn geliefde benedenwoning met tuin in Alphen aan den Rijn zodra dat kan.

Om dat ook praktisch mogelijk te maken, zijn collega’s, vrienden, familie en kennissen een actie gestart met als naam ’Help Maarten naar Huis’. Want, zo weten ze, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vergoedt alleen de minimaal noodzakelijke aanpassingen.

Om Maarten zo zelfstandig mogelijk te kunnen laten leven, is in hun ogen zeker 60.000 euro nodig. Niet alleen moeten huis en tuin toegankelijk worden voor rolstoelen, ook moet de vanaf zijn schouder verlamde Maarten tot in zijn bed van alles kunnen regelen op afstand. Van de gordijnen tot het openen van de voordeur voor het juiste bezoek. Ook een hulphond kan handig zijn, evenals - op termijn - een aangepaste auto.

Activiteiten

Om het streefbedrag bij elkaar te krijgen, is de speciaal opgerichte ’Stichting Help Maarten naar Huis’ een crowdfundingsactie gestart. Er kan direct geld worden gedoneerd - onder meer via de eigen site - maar ook via activiteiten als golftoernooien, jaarmarkten en braderieën, bingoavonden en veilingen in de regio zou van alles binnenkomen. Alleen gaan veel van die activiteiten door de coronacrisis niet door.

Het doneren van geld komt wel aardig op gang. Na een dikke week is al ruim tien procent van het benodigde bedrag binnen. Ook hebben bedrijven hun steun toegezegd. Van een elektricien die zijn diensten aanbood tot gratis oprijplaten, korting op tuinmaterialen en collega’s die met alle liefde komen helpen.

Maarten was dan ook wijd en zijd bekend. Als vrijwilliger bij de Kinder Vakantie Spelen, de organisatie achter de huttenbouw, maar ook als onverschrokken boomverzorger bij Visser Tuinen in Leimuiden. En al stond zijn leven letterlijk stil door zijn ongelukkige val op 30 augustus 2019, hij weigerde bij de pakken neer te gaan zitten. Dat deed hij evenmin toen dingen mis gingen in het ziekenhuis.

Positief

„Ondanks alle pech is hij positief, hoe sterk is dat!”, weten stichtingsbestuurders Sandra Diks en Luciënne Tuithof (collega’s), Yvonne van Deun (goede vriendin) en Sandra Hoogeboom (ook actief bij Huttenbouw Ter Aar). „Hij is er ook op gebrand om na afloop van zijn revalidatie weer terug naar zijn huis te kunnen in Alphen aan den Rijn te kunnen.”

Hoewel het een benedenwoning is, moet daar flink wat worden aangepast. Zo zijn dubbele tuindeuren met automatische deuropeners op de plek van het raam nodig om buitenmens Maarten - die als jongen de boeren in en rond zijn Ter Aar al hielp en heel bewust voor een buitenberoep koos - makkelijk naar buiten te laten gaan. En vanzelfsprekend hoort die tuin net zo toegankelijk voor rolstoelen te zijn als zijn woning.

Gaat de WMO bij aanpassingen uit van goedkoop en adequaat, Maarten en de zijnen gaan liever voor functioneel en adequaat. Zo heeft Maarten liever een plafondtillift dan een verrijdbaar exemplaar. Én omdat die minder ruimte inneemt én omdat zo’n voorziening de mensen ontziet die voor hem gaan zorgen.

Regie

Op zijn ’eigen plekkie’ hoopt de Alphenaar weer ’de regie’ krijgen over zijn eigen leven. Vrienden en andere bekenden kunnen ongestoord aanwippen en bij KNGF Geleidehonden kan hij een hulphond aanvragen. Niet alleen kan zo’n viervoeter helpen bij alledaagse handelingen, hij zal vooral een maatje zijn dat er altijd voor zijn baasje is. Uiteindelijk hoopt Maarten ook weer werk te vinden en in ieder geval zijn bestuursfunctie bij de huttenbouw weer op te pakken. Klimmen mag er dan nooit meer in zitten, hij wil wel vooruit.

Meer informatie: www.helpmaartennaarhuis.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.