Megakunstwerk voor Leidse Lakenhal in de maak in Fries Museum

Claudy Jongstra werkt in de hal van het Fries Museum.
© Foto David Vroom
Leiden

In de hal van het Fries Museum wordt gewerkt aan een megakunstwerk, dat later dit jaar in Museum De Lakenhal in Leiden te zien is. Het wordt een werk van wol en vilt en is ruim 250 vierkante meter groot.

In de nieuwe vleugel van Museum De Lakenhal krijgt de bekende textielkunstenaar Claudy Jongstra dit najaar een solotentoonstelling. Ze toont bestaand werk, maar presenteert hier ook het grootste kunstwerk uit haar carrière. Het werk heet ’Nine’ en moet in haar eigen woorden ’ruim 250 vierkante meter zinnelijke beeldervaring’ bieden aan de museumbezoekers.

In haar thuisbasis Friesland bleek het lastig om een geschikte werkruimte te vinden om ’Nine’ te maken. Het Fries Museum in Leeuwarden is nu te hulp geschoten. Vanwege het coronavirus is het museum tijdelijk gesloten en daarom heeft het de grote ontvangsthal de komende weken aan Claudy Jongstra beschikbaar gesteld. Tot het museum weer opent, kan zij hier werken aan haar Leidse kunstwerk.

Logisch

Directeur Kris Callens van het Fries Museum zegt daarover: ,,Wij zijn blij dat we in deze moeilijke tijd kunnen bijdragen aan het maken van nieuwe kunst. In onze ontvangsthal hangt permanent een groot werk van Jongstra, dus dat maakt het een logische plek.’’

In het werk van Claudy Jongstra, verkozen tot kunstenaar van het jaar 2019, staat de relatie tussen mens en natuur centraal. Ze is een hartstochtelijk pleitbezorger van duurzaamheid en biodiversiteit. Als kunstenaar blaast zij oude ambachten, zoals weven en vilten, nieuw leven in. Daarom vestigde zij zich in 2001 in Friesland, waar zij met haar eigen kudde schapen werkt aan een oeuvre dat voornamelijk uit wol, vilt en zijde bestaat.

Inspirerend

Museum De Lakenhal heeft haar voor een solotentoonstelling gevraagd, omdat de textielindustrie een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Leiden. Bovendien wordt de link met het heden gelegd. Meta Knol, directeur van De Lakenhal wijst op duurzaamheid, lokale worteling en gemeenschapszin. ,,Jongstra laat zien dat verbinding met het verleden ons de weg kan wijzen naar de toekomst. Dat is een positief en inspirerend voorbeeld.’’

De opening van de expositie van Claudy Jongstra in Leiden stond gepland voor september. Museum De Lakenhal waagt zich inmiddels niet meer aan een openingsdatum. Het museum heeft de opening van de tentoonstelling over de Pilgrims al moeten uitstellen en hoopt die nu langer te laten doorlopen dan juli, zoals voor het uitbreken van de coronacrisis de planning was.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.