Premium

Rioolgemaal Valkenburgse Meer moet worden vervangen om toestroom recreanten aan te kunnen

Rioolgemaal Valkenburgse Meer moet worden vervangen om toestroom recreanten aan te kunnen
De oostkant van het Valkenburgse Meer krijgt een flinke opknapbeurt.
© Archieffoto
Valkenburg

Het rioolgemaal bij het Valkenburgse Meer moet worden vervangen door een exemplaar met meer capaciteit om de verwachte toestroom van dagjesmensen aan te kunnen.

De flinke opknapbeurt van de oostkant van het recreatiegebied maakt ondernemers enthousiast. Zo willen Brasserie Buitenhuis en het Smalspoormuseum uitbreiden, en zijn er plannen voor nieuwbouw van het strandpaviljoen, de komst van een kiosk met toiletvoorziening en een nieuw onderkomen van een surfschool.

De komst van meer recreanten betekent ook meer toiletgebruik, en het huidige rioolgemaal aan de J. Pellenbargweg kan dat niet aan. Daardoor ziet het Katwijkse gemeentebestuur zich genoodzaakt om de vervanging daarvan - kosten: 150.000 euro - onderdeel te maken van de grootschalige opknapbeurt van de oostkant van het Valkenburgse Meer.

Katwijk heeft het recreatiegebied drie jaar geleden ’overgenomen’ van de provincie Zuid-Holland. Niet alleen de lasten, maar zeker ook de lusten ervan: het krijgt een belangrijke functie als ontspanningsplek voor de bewoners van het nieuwe dorp van vijfduizend woningen dat op voormalig vliegkamp Valkenburg moet verrijzen. Vandaar dat de plannenmakerij voor de twee gebieden parallel aan elkaar loopt.

Afwerkplek

,,Toen we hier twee jaar geleden onze brasserie openden, was dit de afwerkplek van de regio’’, sprak mede-eigenaar Johan Klerks van Buitenhuis vorig jaar over de aangekondigde opknapbeurt. ,,Nu is het al een plek waar veel mensen graag komen recreëren, maar het staat nog in de kinderschoenen. Met dit plan komen we verder. Van de achterkant van Katwijk gaan we de voorkant maken.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.