Premium

Visser ’t Hooft Lyceum Leiden komt in coronatijden met het nieuwe bewegen op afstand

1/5
Leiden

Hoe voorkom je dat leerlingen, nu ze voorlopig geen gymlessen kunnen krijgen, lamlendig met chips op de bank gaan zitten? Niet door ze tot bewegen te verplichten, bedachten de docenten lichamelijke opvoeding van het Visser ’t Hooft Lyceum (VHL) in Leiden. „Want”, zo weet docent Robbert Susan donders goed, „Ze hebben het al druk genoeg met online lessen, huiswerk en zo.”

En dus werd besloten tot een Stay home challenge die zo leuk en uitdagend is dat je er graag aan mee doet. Week na week lijkt dat beter te lukken. Het begon in de eerste week dat ook deze school de deuren dicht moest houden met de oproep om filmpjes te plaatsen op Instagram-account VHLstayhomechallenge.

Filmpjes die duidelijk maken waar jij je broodnodige beweging vindt in tijden zonder school, maar mét een serieuze coronadreiging. Het leverde vorige week tientallen filmpjes op, van leerlingen maar ook van docenten. Vol enthousiasme maken die duidelijk hoe er van alles wordt hooggehouden, hoe er in sloten wordt gedoken, hoe honden worden uitgelaten, longboards en fietsen beproefd en nog zo wat.

Het smaakte naar meer. Deze week kwam dat er ook, in de vorm van live work-outs van de man die al op meerdere filmpjes had gefigureerd: Robbert Susan. Daarin rende hij onder meer door zijn ’heerlijke’ (maar lege) stad Leiden, hield hij een zoon hoog alsof het niets was en riep hij tussendoor enthousiast uit hoe lekker het is om te bewegen.

Zijn work-outs mogen dan vrijwillig zijn, hij brengt ze wel onder de aandacht met prikkelende zinnen als ’Wie durft?’ En wat bleek deze maandagmorgen vanaf elf uur, tijdens work-out nummer een? Dat er zo’n 120 deelnemers waren via Instagram. Boven verwachting, vinden Susan en directeur Ron Onderwater dat. Het bewijst volgens hen niet alleen dat leerlingen graag in beweging blijven, maar ook dat ze de sociale contacten op school missen. „En bij zo’n work-out ben je toch samen aan het sporten.” Of, zoals Susan dat vanuit zijn eigen huiskamer met muziek-van-nu graag noemt: „We zijn samen aan het knallen.”

Hoewel de leerlingen elkaar niet zien, schiet er wel door het scherm wie zich aanmeldt voor het online gebeuren. Dat leidt tot de nodige ’hallo’s’ en ’hi’s’. En wanneer er een keer een wat mindere toespeling wordt gemaakt, volgt er direct een correctie door de groep. Zelf kan Susan het niet laten om iemand die heel vervelend kan zijn in de les, speciaal te verwelkomen. „Ik maak graag hier en daar een geintje; doe gek als het even kan.”

Strijder

Omdat hij begreep dat maar weinigen het hadden volgehouden de eerste keer, beloofde hij dat de tweede work-out wat minder zwaar zou worden en minder lang zou duren: geen kwartier maar tien minuten. Het enthousiasme bleek opnieuw groot: zo regende het na afloop duimpjes en moest een collega even kwijt ’wat een strijder’ deze Susan eigenlijk is. Dat er minder leerlingen mee deden, zo’n 75, kan volgens Susan ook komen doordat een aantal deelnemers van maandag online les had.

Zelf heeft hij er eveneens van genoten op wat voor hem een dubbele day after was. Dinsdagavond werd niet alleen duidelijk dat de scholen langer dicht blijven, maar ook dat het amateurvoetbal niet meer wordt opgepakt en het een seizoen zonder kampioenen zal zijn. Het was even flink slikken voor de aanvoerder van het eerste van vv Katwijk, dat zo mooi op koers ligt voor een zesde titel. Hoe zonde Susan het ook vindt, al te lang wilde hij er niet over treuren: „Gezondheid is immers het allerbelangrijkste.”

Het had daarom ook iets zuurs dat vier dagen nadat zijn school de beschikking kreeg over een ’multicourt’ dat voor vele sporten te gebruiken is, de deuren dicht moesten. „Maar we zijn nu wel als sectie druk bezig om schema’s voor dat veld te maken. Ook schilderen we de kleedkamers. Maar we missen de kinderen verschrikkelijk. We geven tien keer liever les.”

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.