Premium

Knarrenhof in Katwijk wenselijk, maar lastig van de grond te krijgen

Knarrenhof in Katwijk wenselijk, maar lastig van de grond te krijgen
De initiatiefnemers in 2018 bij de plek in de gemeente Katwijk waar een Knarrenhof kan komen: Hof Korte Vaart in Rijnsburg
© Archieffoto Taco van der Eb
Katwijk

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk het eerste Katwijkse ’Knarrenhof’ er komt, maar waarschuwt dat het ’voor alle betrokken partijen een uitdaging is’ om dat van de grond te krijgen op de toegewezen plek in Rijnsburg.

Dat staat in antwoorden op schriftelijke vragen van raadslid Irene van der Plas. Haar partij, het CDA, is hartstochtelijk voorstander van die nieuwe woonvorm voor ouderen. Initiatiefnemers van een Knarrenhof bouwen op een door de gemeente toegewezen stuk een kleine gemeenschap waarin zij voor elkaar zorgen, en daardoor langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Daar is duidelijk behoefte aan in Katwijk, concludeert het gemeentebestuur uit onderzoek onder de inwoners, en het sluit ook mooi aan bij de goede voornemens die in het coalitieakkoord zijn vastgelegd.

Toch blijkt het, net als in naburige gemeenten als Leiden en Oegstgeest, bepaald niet mee te vallen om het eerste Knarrenhof te maken. Twee jaar geleden leek het Katwijkse initiatief in een stroomversnelling te komen: de gemeente wees als geschikte plek Hof Korte Vaart in Rijnsburg aan, waar voorheen de Julianaschool en Vijverhofschool zaten. Daarmee legde het de bal bij de landelijke stichting Knarrenhof. Sindsdien is het stil geworden.

Achter de schermen is er wel degelijk werk verzet, maakt het gemeentebestuur duidelijk. De stichting heeft eind 2018 een eerste voorstel ingediend, met een vrijblijvend bod op Hof Korte Vaart. Aangezien Katwijk wil dat het Knarrenhof gedeeltelijk uit sociale huurwoningen komt te bestaan, zoals alle nieuwe projecten, heeft het de stichting doorverwezen naar Dunavie. De woningcorporatie heeft van de gemeente in het verleden het eerste recht gekregen om Hof Korte Vaart nieuw leven in te blazen. Samen met de stichting Knarrenhof heeft Dunavie daar afgelopen jaar een ’eerste schetsplan’ voor gemaakt.

Dat wil niet zeggen dat de lastigste fase achter de rug is. Het duurt volgens het gemeentebestuur lang omdat het ingewikkeld project is. Dat heeft allereerst te maken met de aangewezen plek: dat die klein is en middenin het dorp ligt, maakt het lastig om hier een bouwproject van de grond te krijgen. Daarnaast is het wensenlijstje van de gemeente een complicerende factor: deels sociale huurwoningen, voldoende parkeerplaatsen en behoud van het gebouw van de voormalige Julianaschool. Katwijk heeft aangegeven niet te hoeven verdienen aan het project, maar wil er ook niet op toeleggen.

Vooralsnog is het plan volgens het gemeentebestuur niet financieel sluitend, waardoor het spannende tijden blijven voor de initiatiefnemers van het Knarrenhof. ’Op grond van de huidige stand van zaken schatten wij in dat wij binnen een halfjaar duidelijkheid kunnen geven of het initiatief haalbaar is en doorgang kan vinden.’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.