Premium

Leidse medicijnfirma Apotex blijft waarschijnlijk behouden, meldt minister De Jonge

Leidse medicijnfirma Apotex blijft waarschijnlijk behouden, meldt minister De Jonge
Het pand van Apotex.
© Archieffoto
Leiden

De Leidse farmaceutische firma Apotex moet voor Nederland behouden blijven. Daarvoor pleitte GroenLinks-voorman Jesse Klaver gistermiddag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer, en volgens CDA-minister Hugo de Jonge gaat dat goed komen.

Volgens Klaver moet het kabinet met het Indiase moederbedrijf van Apotex in gesprek gaan om te zien of de aangekondigde verhuizing van de Leidse ’pillenfirma’ ongedaan kan worden gemaakt.

Apotex is gevestigd op het Bio Science Park aan de Archimedesweg en volgde daar Katwijk Farma op. Apotex werd op zijn beurt overgenomen door de Indiase multinational Aurobindo. Dat bedrijf kondigde vorig najaar plotseling aan dat de medicijnproductie werd gestopt, en wel in september 2020. De Leidse vestiging werd als onrendabel afgeschilderd en voor de circa 250 personeelsleden dreigde ontslag.

De directie van Aurobindo meldde verder dat de productie elders in Europa werd voortgezet en schreef dat er een sociaal plan werd opgesteld voor het Leidse personeel. ’Naast een financiële compensatie zal daarbij veel aandacht uitgaan naar scholing en van werk-naar-werk oplossingen.’

Teleurstelling

Toch spraken zowel het stadsbestuur als de vakbonden hun teleurstelling uit over de voorgenomen beslissing, zeker vanwege de werkgelegenheid. De Indiase firma liet bovendien weten ’dat de sluiting geen effect heeft op de beschikbaarheid van geneesmiddelen.’

Daarop borduurt Klaver nu verder. Volgens de fractievoorzitter van GroenLinks is het nadelig dat Nederland voor een groot deel afhankelijk is van andere landen als het gaat om mondkapjes, beademingsapparaten en coronatests. „Als Apotex vertrekt, verdwijnt ook een van de laatste fabrieken voor generieke medicijnen uit ons land.”

Daarom drong hij er bij het kabinet op aan om met Aurobindo in gesprek te gaan. Of dat kans van slagen heeft, is nog onduidelijk want het bedrijf wil nu nog niet reageren op de uitspraken van Klaver. Mogelijk volgt komende week wel een reactie.

Minister Hugo de Jonge is in ieder geval positief gestemd over de afloop. In het avonddebat antwoordde hij: „Er is reden om aan te nemen dat deze fabriek behouden blijft voor Nederland.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.