Premium

Hans Horlings (1962 - 2020): ’gepassioneerde, keiharde werker’

Hans Horlings (1962 - 2020): ’gepassioneerde, keiharde werker’
Hans Horlings
© Foto gemeente Midden-Delfland

In Voorschoten en omgeving wordt met verbijstering gereageerd op het plotselinge overlijden van inwoner en oud-wethouder Hans Horlings (58).

Het was de gemeente Midden-Delfland die het trieste nieuws woensdagochtend bekend maakt. ’Diepbedroefd en met een gevoel van machteloosheid informeren wij u dat onze zeer gewaardeerde wethouder Hans Horlings is overleden aan de gevolgen van het coronavirus’, staat op haar website.

De vlag op het gemeentehuis hangt halfstok en wie wil kan een reactie plaatsen in het online condoleanceregister memori. De Voorschotenaar lag sinds 24 maart in het ziekenhuis. Hij laat een vrouw en dochter (11) achter.

Horlings was sinds 2011 wethouder in Midden-Delfland. Tussen 2003 en 2009 was hij wethouder in Voorschoten, waar hij nog altijd is blijven wonen. Medio 2009 moest hij van zijn CDA-fractie opstappen vanwege flinke overschrijdingen op het opknappen van de doorgaande wegen door het dorp, de zogeheten Traverse.

Ook was Horlings, econoom van origine, enige tijd beleidsmaker bij het ministerie van Defensie, Statenlid in de provincie Zuid-Holland, bestuurslid van een waterschap en raadslid.

De huidige CDA-fractievoorzitter in Voorschoten René Zoetemelk klinkt aangeslagen als hem om een reactie wordt gevraagd. ,,Ik weet het een kwartier en ben nog aan het bijkomen. Dit komt zo hard aan. Verschrikkelijk, vooral voor zijn vrouw en dochter.’’

Zoetemelk kende zijn ’politieke vriend’ al veertig jaar. Samen met Frank ten Have en zijn vrouw Wilma Zoetemelk richtten ze in hun dorp het CDJA (CDA voor jongeren) op. ,,Al veertig jaar kwam ik Hans overal tegen. Altijd zette hij zich keihard in voor de gemeenschap, voor Voorschoten, Midden-Delfland, het CDA, de provincie, noem maar op.’’

Bevlogen

Een gepassioneerd bestuurder, een serieuze degelijke jongen en een bevlogen CDA’er met het hart op de goede plaats. Zo herinnert ook Frank ten Have zijn partijgenoot. ,,Ik zie hem nog zitten met enorme stapels dossiers op zijn bureau. Hij was een dossiervreter, wilde alles weten.’’ Ook Ten Have is nog in shock, zegt hij. ,,We hebben dezelfde leeftijd. We zijn zo vaak met elkaar opgetrokken.’’

In een persbericht geeft burgemeester Pauline Bouvy van Voorschoten aan dat ’Hans een ongelooflijk aardige man was. Zeer aimabel en bijna geen ruzie mee te krijgen.’ ,,Bij mij, het hele college en de gemeenteraad van Voorschoten overheerst het verdriet. Onze gevoelens gaan nu in de eerste plaats uit naar zijn naasten en we wensen hen veel kracht en sterkte. We leven op dit moment in een surrealistische wereld en ineens komt nu de bittere realiteit keihard binnen.”

Ook in Midden-Delfland wordt met ongeloof gereageerd op het plotselinge overlijden, zo blijkt uit de reactie in het online condoleanceregister. Zo is er iemand die Horlings drie weken geleden nog tegenkwam op een vergadering. Hij begroette met een glimlach en een elleboog. ’Het overlijdensbericht enkele weken later is zo onwerkelijk en schokkend’.

In een ’in memoriam’ omschrijft het gemeentebestuur hem onder meer als ’scherp, vurig, geestig, nuchter, vriendelijk en betrokken’. ,,Hans droeg Midden-Delfland in zijn hart.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.