Studenten leveren gratis duurzame bezorgdozen voor restaurants

Studenten leveren gratis duurzame bezorgdozen voor restaurants
De kamer van Robin Span ligt vol met bezorgdozen.
Leiden

Hun plan was eigenlijk om doggy-bag-achtige dozen aan te bieden aan restaurants, maar daar fietste corona doorheen. En dus pasten de vijf studenten van Hogeschool Leiden hun idee aan: restaurants die zijn gaan bezorgen kunnen gratis duurzame doosjes krijgen om maaltijden in te verpakken. Boxit, heet het project.

Tot nu toe betalen de studenten de dozen nog uit eigen zak, maar ze hopen op donaties. En ze zijn ook nog op zoek naar restaurants die interesse hebben. Robin Span van Boxit: ,,We zien dat veel diners nog verpakt worden in plastic dozen. Dat kan beter. Onze dozen zijn van duurzaam karton.”

Voedselverspilling

Het idee was aanvankelijk dat ze zouden gaan verdienen aan de dozen. ,,We studeren tenslotte niet voor niets commerciële economie. De dozen komen voort uit een project voor school. We wilden iets doen aan voedselverspilling in restaurants, door het Amerikaanse doggy-bag-idee naar Leiden te halen. Gasten kunnen dan mee naar huis krijgen wat ze niet hebben kunnen opeten. We waren net lekker bezig met ons plan, toen de restaurants ineens dicht moesten.”

Door de doosjes een alternatieve bestemming te geven en ze gratis aan te bieden hopen de studenten restaurants een hart onder de riem te steken. ,,Per restaurant kunnen we 250 doosjes leveren. Als we genoeg donaties krijgen kunnen we dat aantal wellicht opschroeven, maar voor nu is het vooral bedoeld om ze op gang te helpen. Veel restaurants gaan nu voor de goedkoopste optie en dat is plastic. Wij vinden dat zonde.”

Meer info op de website: boxit-up.nl

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.