Premium

Handbalsters Lois Abbingh en Tess Wester vast in buitenland. ’Die onzekerheid is vreselijk’

Handbalsters Lois Abbingh en Tess Wester vast in buitenland. ’Die onzekerheid is vreselijk’
Tess Wester (links) en Lois Abbingh.
© Foto ANP/RONALD HOOGENDOORN
Amsterdam

Op het moment dat de Nederlandse handbalsters euforie een nieuwe dimensie gaven met het behalen van de wereldtitel, bevroedde niemand dat er tevens een mondiale ramp in de maak was.

Twee hoofdrolspeelsters van die bizarre WK-finale tegen Spanje, doelvrouw Tess Wester en matchwinner Lois Abbingh, hadden zich afgelopen zondag eigenlijk in een vol Ahoy als kampioenen willen presenteren aan het thuispubliek, maar zitten door de coronacrisis vast in het buitenland.

Wester woont met haar verloofde, voetballer Mart Lieder uit Purmerend, in het Deense Odense, waar de twee voor de plaatselijke clubs in hun tak van sport spelen. Het toeval wil dat Abbingh een relatie heeft met Joost, de broer van Mart. Abbingh is echter in het Russische Rostov op haarzelf aangewezen. „Ik moest van de club terug naar Rusland”, aldus de topschutter van Oranje, die volgend seizoen bij Odense de ploeggenote van ’schoonzus’ Wester wordt.

„Dat lijkt nog zo ver weg. Ik zit nu in een heel vervelende situatie. Een weekje alleen zijn vind ik niet zo erg, maar nu begin ik me wel eenzaam te voelen. Dat is heel pittig. Ik heb het ministerie van Buitenlandse Zaken al gevraagd of ze me willen komen halen.”

„Mart en ik hebben elkaar nog”, zegt Wester, die inmiddels bijna drie weken beperkt wordt in haar bewegingsvrijheid. „We hebben het er uitvoerig over gehad om terug naar Nederland te gaan. Ik maak me zorgen om mijn ouders, want die zitten in de risicogroep. Het gaat goed met ze hoor, maar toch wil je dichter in de buurt zijn. Maar goed, de grenzen zijn zo goed als dicht hier. Als je vanuit Nederland weer terug naar Denemarken wilt, moet je twee weken in quarantaine, voordat je het land weer in mag.”

Afgelopen weekeinde zou Oranje in een volgepakt Ahoy voor de EK-kwalificatie tegen Spanje spelen. „Ik keek daar enorm naar uit, want je wilt je als wereldkampioen tonen’’, zegt Wester.

,,En als je hoort dat ook de Spelen dan niet doorgaan, is dat een nieuwe teleurstelling, want dat was aanvankelijk een stipje aan de horizon. Natuurlijk staat de gezondheid boven alles en iedereen. Al wordt er een beetje te gemakkelijk geroepen dat sport maar bijzaak is. Ons leven staat wel voor een heel groot deel in het teken van die sport. Mart en ik wonen in Denemarken vanwege handbal en voetbal. Alles waar we hier voor naartoe zijn gekomen, valt nu weg”, aldus de Heerhugowaardse.

En dat geldt ook voor Abbingh, die het helemaal alleen in Rusland nog veel moeilijker heeft.

„Het is lastig om precies mee te krijgen wat er aan de hand is en wat er van ons wordt verwacht. Bijna alles is in het Russisch. Er is wel een site waar dingen in het Engels vermeld staan, maar ik zit ook veel op Google Translate. Mijn salaris? Dat wordt elke keer netjes gestort, maar ik wil vooral graag terug naar Nederland. Ik hoop dat ze snel bekendmaken dat de rest van de competitie wordt geschrapt, want dan is er een kans dat ik mag vertrekken. Alleen is het dan weer de vraag of er nog een vliegtuig naar Nederland gaat. Die onzekerheid is echt vreselijk en bezorgt me veel stress. Wat ik verder doe hier? Thuis trainen, want we mogen ook niet buiten hardlopen. Veel Netflixen en zo lang mogelijk uitslapen, zodat de dag sneller voorbij gaat.”

Aan het eind van dit jaar is er een EK handbal en Oranje reist hoe dan ook in 2021 als wereldkampioen af naar Tokio. „Daar kijk ik wel naar uit, ja”, zegt Wester. „De datum houden we voor ons, maar onze bruiloft valt in ieder geval niet samen met de Zomerspelen. Dus zijn er voor mij twee mooie dingen om naar toe te leven.”

Meer nieuws uit Sport