Toen er op 3 april nog wél gesport werd: Ajax neemt afscheid van ’de grootste pisbak van Nederland’, na veertig jaar

Toen er op 3 april nog wél gesport werd: Ajax neemt afscheid van ’de grootste pisbak van Nederland’, na veertig jaar
De spelers van Ajax en Panathinaikos komen het veld op in het Olympisch Stadion.
© Foto Dutchphoto/Hans van Weel

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er nog gewoon gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 3 april 1996, Ajax-Panathinaikos.

Bijna zeventig Europacupwedstrijden speelt Ajax door de jaren heen in het Olympisch Stadion. Sommige Europese duels worden in het eigen stadion, De Meer, gespeeld, maar voor de meeste wedstrijden wijkt Ajax uit naar het veel grotere Olympisch Stadion.

De eerste in de reeks is in 1957 tegen SC Wismut (Oost-Duitsland) en wordt met 1-0 gewonnen. Daarna komen in veertig jaar zo ongeveer alle grote clubs er op bezoek en Ajax is er bijna niet te kloppen. Liverpool wordt in de beroemde mistwedstrijd met 5-1 verslagen. Celtic, Atletico Madrid, Arsenal, Benfica, Bayern München, Real Madrid, Juventus, Manchester United, AC Milan, Borussia Dortmund: allemaal verloren ze weleens (of vaker) in het Olympisch Stadion.

Het stadion was overigens ook het decor van sommige Europese wedstrijden van andere Nederlandse clubs. Ook DWS (acht wedstrijden), FC Amsterdam (vijf) en AZ’67 (twee) speelden er Europacupwedstrijden.

In 1996 is het voor Ajax tijd om het geliefde Olympisch Stadion vaarwel te zeggen. De Meer is te klein en te oud geworden, er wordt een nieuw stadion gebouwd, de Amsterdam Arena. In de zomer van 1996 zal dat nieuwe stadion worden geopend. En ondanks de mooie herinneringen is niet iedereen rouwig om het vertrek uit het Olympisch Stadion. „De grootste pisbak van Nederland”, noemt Arie van Os, penningmeester van Ajax, de betonnen kolos.

Aflevering van gisteren: Oranje ontsnapt weer eens in de slotfase tegen een ’kleintje’

In het lopende seizoen is Ajax, dat in 1995 de Champions League heeft gewonnen, opnieuw succesvol in het grootste Europese toernooi. Het is inmiddels zelfs negentien wedstrijden ongeslagen en staat voor het tweede achtereenvolgende jaar in de halve finale. Daarin is Panathinaikos de tegenstander.

Het wordt een triest afscheid van het Olympisch Stadion. Ajax draait al weken moeizaam, ook in de eredivisie, en weet nog maar af en toe echt te pieken. Tegen Panathinaikos lukt dat niet. Ajax krijgt wel wat kansen, maar scoort niet. De wedstrijd lijkt in 0-0 te eindigen, totdat Panathinaikos een paar minuten voor tijd uit een counter de 0-1 maakt. Het is in die bijna zeventig Europese wedstrijden van Ajax in het Olympisch Stadion pas de vijfde nederlaag. „We zullen nu, op het beslissende moment, karakter moeten tonen”, zegt trainer Louis van Gaal, doelend op de return in Athene. Daar stijgt Ajax toch nog een keer boven zichzelf uit. Het wint met 0-3 en bereikt daardoor voor de tweede keer op rij de finale van de Champions League.

Opstelling Ajax in die wedstrijd tegen Panathinaikos: Van der Sar; Reiziger, Blind, Frank de Boer en Bogarde; Litmanen (76. Musampa), Kluivert en Davids; Finidi, Kanu en Ronald de Boer.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.