Premium

De meest memorabele Katwijkse derby die nooit werd gespeeld: ’Van dit soort wedstrijden kun je alleen maar dromen’

De meest memorabele Katwijkse derby die nooit werd gespeeld: ’Van dit soort wedstrijden kun je alleen maar dromen’
De Katwijkse droomderby in de duinen.
© Archieffoto
Katwijk

Zaterdag 4 april, het coronavirus is nadat het de maatschappij en de sportwereld wekenlang heeft lamgelegd eindelijk het land uit. Op Nieuw Zuid wordt alsnog het zo gekoesterde droomaffiche afgewerkt. Quick Boys en Katwijk maken er, gadegeslagen door duizenden supporters uit beide kampen, een enorm spektakel van. Een winnaar krijgt de memorabele derby niet. Het resultaat is slechts bijzaak op een middag die de gehele Katwijkse gemeenschap samenbrengt.

Het zonnetje is er vroeg bij op deze heerlijke lenteochtend. Net als de vele voetballiefhebbers die al fietsend op weg zijn naar sportpark Nieuw Zuid. Ook de supporters van Katwijk. De eerdere verplichte combiregeling is naar het land der fabelen verwezen. Voetbal moet een feest zijn, zoals burgemeester Cornelis Visser in de raad betoogde. Dus deed Visser een beroep op de verantwoordelijkheid van de supporters. Er werd een ’intellectuele combiregeling’ ingesteld. Zoek elkaar vooral niet op en houdt het gezellig, klonk het devies.

Al ruim een uur voor de aftrap zitten de tribunes tjokvol. Er wordt vooral veel gezongen. Het harde knalvuurwerk is thuisgebleven. Dat is een resultaat van het onderlinge overleg tussen de beide harde kernen van de twee rivaliserende clubs. Vooral oudere leden hadden geklaagd over de kneiterharde salvo’s aan oorverdovende knallen. Die wens werd gehonoreerd. Beide supportersverenigingen besloten het geld dat normaal gesproken aan een vuurwerkshow wordt gespendeerd te schenken aan Katwijkse zorginstellingen.

Confettikanonnen en rookgordijnen mogen wel en dus maken beide ploegen in blauwe en oranje flarden mist hun opwachting. Terwijl de stewards met man en macht het veld ontdoen van meterslange papierslierten, nemen beide voorzitters op de middenstip gezamenlijk het woord. Dat voetbal slechts bijzaak is hebben we de afgelopen weken gezien, klinkt het gebroederlijk. Om vervolgens de echte helden te introduceren. Een indrukwekkende stoet van zorgmedewerkers, artsen en ambulancepersoneel betreedt het veld en wordt letterlijk in de bloemetjes gezet.

De huldiging wordt kracht bijgezet door vijf minuten die zelfs de notoire voetbalhaters kippenvel bezorgd moeten hebben. Zelden zal een ’You’ll never walk alone’ zo mooi hebben geklonken als op deze 4 april. De harmonieuze samenzang van de beide rivaliserende supportersgroepen leidt op de hoofdtribune zichtbaar tot tal van natte ogen.

En gevoetbald wordt er ook nog. En hoe. Het wekenlang thuiszitten heeft kennelijk een flinke dosis aan hervonden energie opgewekt. Meteen vanaf de aftrap gaan beide ploegen op zoek naar een doelpunt. Het leidt tot kansen voor beide doelen, maar pas na een half uur kan er voor het eerst gejuicht worden. Door de aanhang van Quick Boys wel te verstaan. Nadat een dribbel van de handige Sabir Achefay op onreglementaire wijze is gestuit, zet Tommy Bekooij zich achter de bal. Zijn vrije trap verdwijnt kort daarna met een schitterende krul achter de kansloze Ricardo Kieboom: 1-0.

Nog voor rust stellen de bezoekers orde op zaken. Een strakke corner van Joey Jongman wordt feilloos binnen gekopt door verdediger Kai Blokland die hoog boven ieder uit torent. Na rust lijkt het tempo alleen maar hoger te worden. Het duel dat tot dan toe in evenwicht is, kantelt wanneer Katwijk-aanvaller Marciano Mengerink in de zestien onderuit wordt getrokken. Aanvoerder Robbert Susan ontfermt zich over de strafschop en schiet onberispelijk binnen (1-2).

In de slotfase gaat Quick Boys op zoek naar de verdiende gelijkmaker. En die komt er ook. Invaller Martin van Eeuwijk legt de bal met een verfijnd no-look-passje bij de tweede paal neer waar Dennis Kaars er als de kippen bij is om af te ronden. Nieuw Zuid ontploft en na afloop is het feest in beide kampen. Omdat de drie overgebleven concurrenten verliezen, vergroot koploper Katwijk zelfs zijn voorsprong. Quick Boys heeft aan het behaalde punt precies genoeg om op een veilige plaats terecht te komen. De derby lijkt daarmee ook volgend seizoen twee keer te zullen worden uitgevochten.

Beide trainers zijn het na afloop roerend met elkaar eens. ,,Dit soort fantastische wedstrijden spreken tot de verbeelding’’, zegt Katwijk-trainer Jan Zoutman. Zijn collegatrainer van Quick Boys, Edwin Grünholz, knikt instemmend. ,,Van dit soort derby’s kun je alleen maar dromen.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal