Aan behoud Leidse ’pillenfabriek’ wordt achter de schermen al maanden gewerkt, mogelijk met een gunstige uitkomst

Aan behoud Leidse ’pillenfabriek’ wordt achter de schermen al maanden gewerkt, mogelijk met een gunstige uitkomst
Het complex van Apotex.
© Archieffoto
Leiden

Vanaf het moment dat de farmaceutische firma Apotex het vertrek uit Leiden aankondigde, afgelopen najaar, is achter de schermen gewerkt aan behoud van de medicijnenproductie voor Leiden. Dat bevestigt wethouder Paul Dirkse (D66). Of de lobby succes heeft, is nog steeds onbekend. „Maar de publiek uitgesproken steun van de minister is goed nieuws”, aldus Dirkse.

Geneesmiddelenproducent Apotex palmde rond de eeuwwisseling Katwijk Farma in op het Leidse Bio Science Park. Het van oudsher Canadese bedrijf werd op zijn beurt overgenomen door de Indiase multinational Aurobindo. En die kondigde afgelopen najaar aan dat het Leidse filiaal van Apotex werd gesloten per september 2020. Daardoor zouden ongeveer 250 regiogenoten op straat komen te staan.

Jesse Klaver haalde de kwestie aan tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Volgens de GroenLinks-voorman is het al vervelend dat Nederland voor een aanzienlijk deel afhankelijk is van andere landen voor mondkapjes, beademingsapparaten en coronatests. En als Apotex de deuren sluit, verdwijnt er ook nog een vooraanstaande medicijnenfabrikant.

CDA-minister Hugo de Jonge antwoordde dat hij reden had om aan te nemen dat de geneesmiddelenproductie behouden blijft. „Dat is een krachtig signaal”, aldus Dirkse. Hij verklapt dat sinds de aankondiging van de sluiting van Apotex in september, er achter de schermen is geijverd voor een soort doorstart van de pillenproducent. Dat gebeurde door een ’alliantie van partijen’, zoals de wethouder het omschrijft, met daarbij een prominente rol voor het LUMC.

Wat Dirkse ontkent noch bevestigt is dat het doel van de ’alliantie’ is om in ieder geval de fabricage van medicijnen voor Leiden te behouden, al of niet onder de paraplu van Aurobindo annex Apotex. Op het Londense kantoor van de multinational wordt momenteel gebroed op een reactie naar aanleiding van de recente ontwikkelingen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.