Premium

Sassenheimer Daniël Harmzen begint avontuur als coach bij Groen-Geel: ’ik ga de uitdaging graag aan’

Sassenheimer Daniël Harmzen begint avontuur als coach bij Groen-Geel: ’ik ga de uitdaging graag aan’
Daniël Harmzen nam in 2018 als speler van TOP afscheid met de landstitel.
© Archieffoto
Sassenheim

Het was nooit zijn ambitie om na zijn actieve korfbalcarrière coach te worden. En heel eerlijk gezegd weet Daniël Harmzen nog steeds niet of hij echt het trainersvak in wil. Toch tekende hij een contract als oefenmeester bij Groen Geel. „Het is te gemakkelijk om altijd vanaf de zijlijn te roepen hoe het moet. Ik krijg nu een geweldige kans om uit te vinden of het vak van trainer/coach bij mij past. Die uitdaging ga ik graag aan.”

Twee jaar geleden nam Harmzen (nu 34) afscheid als speler bij TOP. Hij maakte de opmars van zijn club uit Sassenheim mee. Op zijn vijfde werd Harmzen lid. Hij doorliep de hele jeugd, kwam als jonkie in het eerste en promoveerde in 2008 naar de korfballeague. Drie jaar later won hij zijn eerste landstitel in de zaal. Er volgden er nog vier. Als speler weet Harmzen van de hoed en de rand, maar als trainer is hij een onbeschreven blad. „Ik heb dit seizoen de B1 van TOP getraind en heb nog een aantal keer een jeugdteam gecoacht. Een seniorenteam heb ik nog nooit onder mijn hoede gehad. Maar ik weet wél hoe de league in elkaar steekt en hoe het is om als jonge speler naar het hoogste niveau op te klimmen.”

Juist die ervaring kan Groen Geel verder helpen. De ploeg debuteerde dit seizoen in de korfballeague met een jonge ploeg met veel spelers uit de eigen jeugdopleiding. Wat dat betreft lijkt de situatie van de club uit Wormer wel wat op die van TOP van twaalf jaar geleden. Harmzen: „De verenigingen hebben inderdaad wel wat van elkaar weg. Het zijn beide echte dorpsclubs, relatief groot en met een centrale plek in het dorp. Ik heb er veel respect voor wat Groen Geel tot dusver met deze spelersgroep heeft bewerkstelligd. In 2016 werd dit team landskampioen bij de junioren en stap voor stap is de ploeg omhoog geklommen.”

Gok

Harmzen weet uit eigen ervaring dat die laatste stap naar de top groot is. „Groen Geel zocht iemand die de jonge spelers daarbij kan helpen. Ik denk dat die rol bij mij past.” De club uit Wormer neemt daarbij wel een gok, erkent Harmzen. „Je zou kunnen denken: ik zet een door de wol geverfde coach voor zo’n jonge ploeg. Groen Geel heeft precies de tegenovergestelde keuze gemaakt. Met mij heeft de club iemand aangetrokken die qua leeftijd en beleving juist dicht bij de spelers staat, maar niet veel ervaring als trainer/coach heeft.”

Harmzen zal daarom moeten putten uit zijn tijd als speler. Toen hij nog in het veld stond, was hij best eigenwijs, stelt Harmzen. „Opstandig, zeker in het begin. Toen ik ouder werd, kon ik mijn eigen mening beter verwoorden. Ik had vaak discussies met de coach. Jan gaf daar ook de ruimte voor.”

Jan is Jan Niebeek, de man die na zeven seizoenen afscheid neemt bij TOP en bondscoach wordt. Harmzen heeft de laatste vijf jaar van zijn carrière onder Niebeek gekorfbald. „Jan vindt het belangrijk dat spelers zelf nadenken en beslissingen nemen in het veld. Dat was voor mij als speler heel prettig.”

Zelf nadenken

Die stijl van coaching streeft Harmzen straks ook bij Groen Geel na. „De spelers barsten van het talent, maar zijn allemaal nog heel jong. Er is hen altijd verteld wat ze moeten doen. Ze hebben nog niet geleerd om zelf na te denken en keuzes te maken in het spel. Dat is een belangrijke stap die ze nog moeten zetten. Ik wil hen daarbij helpen.”

Het is nog niet duidelijk of Groen Geel ook komend jaar in de korballeague uitkomt. De ploeg zou in de vanwege de corona-uitbraak stilgelegde competitie negende zijn geëindigd en had promotie-degradatiewedstrijden moeten spelen. Op 6 april maakt het KNKV bekend hoe het seizoen zal worden afgewikkeld. „Ik het slechtste geval moeten we als dat weer mag nog p/d-wedstrijden spelen. Dan zouden we dus kunnen degraderen. Dat zou voor mij niet veel uitmaken, mits de groep intact blijft. Ik wil met de huidige groep aan de slag.”

Visie

Het liefst natuurlijk in de league. In dat geval komt de Sassenheimer ’zijn’ TOP straks tegen, dat per volgend seizoen onder leiding zal staan van Harmzens voormalige teamgenoot Leon Braunstahl. „Dat zal wel een bijzondere ervaring zijn. Ik heb als speler nooit ergens anders gespeeld dan bij TOP. Ik vind het daarom ook wel mooi om eens bij een andere club te kijken en een andere visie te leren kennen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal